Demokratska partija Kosova (PDK) je na lokalnim izborima osvojila četiri opštine više nego 2017. godine tako da će imati vlast u ukupno devet gradova, dok je Srpska lista, kao i na prethodnim lokalnim izborima, dobila 10 opština, prenosi Ekonomija onlajn.

Demokratski savez Kosova, koji predvodi Lumir Abdixhiku, pobjedio je u sedam opština, dok je 2017. godine vodio jednu više, odnosno osam.

Alijansa za budućnost Kosova (AAK), koja je 2017. imala sedam opština, sada je prva u pet opština.

Pokret Samoopredjeljenje (VV), koji je bio prvi na centralnim izborima sa 50,28 odsto, osvojio je najmanji  broj opština na lokalnim izborima, pošto će voditi samo četiri.



Međutim, Pokret Samoopredjeljenje je na lokalnim izborima pobjedilo u još jednoj opštini više, pošto je 2017. pobjedio u tri grada.

Socijaldemokratska inicijativa pobjedila je samo u Mališevu na lokalnim izborima 2021. godine, kao i na onima 2017. godine.

KDTP je takođe pobjednik u Mamuši na ovim izborima, kao i na onima održanim 2017. godine.

Za razliku od prethodnih lokalnih izbora gdje su u dvije opštine pobedila dva nezavisna kandidata, na ovim izborima je to samo jedan, Xhafer Gashi iz Građanske inicijative za Obilić.

Novi kosovski savez nije dobio nijednu opštinu, dok je na prošlim izborima osvojio Južnu Mitrovicu sa Agimom Bahtirijem, koji je potom prešao u Pokret Samoopredjeljenje.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online