Prazna obećanja

Pokret Samoopredjeljenje je na ovim lokalnim, kao i na parlamentarnim izborima, imao za cilj da pobjedi bez jasnog programa ali uz demagošku retoriku, ocijenjuje analitičar Leon Duhanaj za Kosovo Online. Kako smatra, građani Kosova su prepoznali njihova prazna obećanja i zbog toga su ih zasluženo kaznili.

"Pokret Samoopredeljenje je od 14. februara do 14. novembra izgubio izbore, kao rezultat nerealne ponude koju je godinama iznosio građanima. Građani su shvatili prevaru koja im je učinjena, obećavajući im raj, ali bez programa koji bi im ponudio minimum dostojanstvenog života. Ovi izbori su pokazali da svaki kandidat za pobjedu mora biti pripremljen i imati program. U velikoj mjeri, uz nekoliko izuzetaka, osvojili su programi, a ne prazne retorike i demagogije", rekao je Duhanaj.

Vladajući Pokret Samoopredjeljenje, na čijem je čelu aktuelni premijer Albin Kurti, osvojio je samo četri od trideset osam kosovskih opština, što se smatra velikim neuspjehom imajući u vidu koliku podršku birača su uživali početkom ove godine. Prema riječima Duhanaja, opozicione političke partije su pobjednici lokalnih izbora na Kosovu. On istovremeno ukazuje da su građani Kosova pokazali zrelost, kao i to da nisu podložni manipulacijama.

"Jučerašnji izbori i rezultati u opštinama, dokazali su da su građani Kosova politički sazreli, njima nije lako manipulisati. Po mom mišljenju, rezultat je, uz nekoliko izuzetaka, zadovoljavajući i bio je za očekivati. Takođe je dokazano da na ovim izborima pobjeđuje opozicija, dok pozicija trpi duboki gubitak samo nekoliko mjeseci nakon što je osvojila više od 50 odsto na parlamentarnim izborima. I ovo je bilo svjedočanstvo o osudi obmanjujuće demagogije", kazao je Duhanaj.

Istakao je da, Kosovo predstavlja uspešan primjer demokratske zrelosti u odnosu na zemlje u regionu i šire, što je po njemu, više nego obećavajuće za budućnost, izuzev srpskih sredina na Kosovu, gdje su prema njegovom mišljenju "ugušene" demokratske vrijednosti.

"Vrijedi napomenuti uznemirujuću degradaciju unutar srpske zajednice. Ostale stranke su skoro nestale, a izborni prostor, uz demokratiju, ugušila je i Srpska lista", zaključuje Duhanaj.