Predsjednik Asocijacije kosovskih opština

Predsjednik Asocijacije kosovskih opština Sazan Ibrahimi rekao je da je došlo vrijeme da se razmotri Zakon o lokalnim izborima i unesu izmjene u vezi sa drugim krugom, prenosi Koha.

Kako je naveo, treba postaviti nove kriterijume za drugi krug, jer nakon svakih lokalnih izbora mnoge opštine idu u drugi krug.

"Došlo je vrijeme da se razmotri Zakon o lokalnim izborima. Nadamo se da će sljedeće godine početi da se razmatra ovaj Zakon i da će biti postavljeni novi kriterijumi u pogledu drugog kruga. Ako je razlika između prvog i drugog kandidata preko 50 odsto, ako prvi kandidat ima 48 odsto, a drugi 20 odsto, nadmetanje je završeno. Mi ćemo ispitati te modalitete i vidjeti da li će na sledećim izborima biti promjena u pogledu drugog kruga“, rekao je Ibrahimi u emisiji "Izbori na Kohi".

Izrazio je očekivanje da će Zakon biti razmotren sljedeće godine i istakao da će Asocijacija kosovskih opština aktivno biti uključena u izmjenama Zakona.

Prema njegovim riječima, do kraja 2022. godine mogao bi da bude završen proces preispitivanja Zakona.

Govoreći o namenskim sredstvima za opštine iz budžeta Ibrahimi je rekao da se izdvaja samo 25,7 odsto, tj. da tri četvrtine kosovskog budžeta ostaje na centralnom nivou i da treba izmjeniti i Zakon o lokalnim finansijama.

"Tražili smo izmjenu Zakona o lokalnim finansijama. U Nacrtu zakona je član koji se tiče granta za opštine, odnosno granta za kapitalne investicije. Nadamo da se ove promjene nisu političke, jer je sve definisala grupa eksperata“, rekao je Ibrahimi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore