Jedini na Zapadnom Balkanu

Vizni režim za Kosovo ostaće sigurno na snazi do kraja 2021. godine, jer kako diplomatski izvori liberalizacija viznog režima neće biti na dnevnom redu Savjeta Evropske unije u ovoj kalendarskoj godini, piše Gazeta Express.

"Diskusije o liberalizaciji viznog režima za Kosovo ostale su na tehničkom nivou u okviru Savjeta. Ne očekuje se da će ova tema biti na dnevnom redu Savjeta prije kraja godine", rekao je izvor iz EU.

Prema izvoru, to ima veze sa zabrinutošću koju države članice EU imaju u pogledu ispunjavanja kriterijuma koji se zahtjevaju od Kosova.

"Prijedlog da se Kosovu da liberalizacija viza podnjela je Evropska komisija Savjetu i Evropskom parlamentu 2016. godine. Izvještaj iz 2018. pokazao je da je Kosovo ispunilo sve tražene kriterijume. Savjet je raspravljao o ovom pitanju, međutim, neophodna podrška za tekst još nije dobijena zbog zabrinutosti brojnih država članica u vezi sa ispunjavanjem potrebnih kriterijuma", navodi se. 

Kosovo, tako, ostaje jedino na Zapadnom Balkanu čiji građani još ne uživaju pravo na slobodno kretanje u šengenskom prostoru.

Evropski parlament je u martu ove godine većinom glasova ponovio podršku za liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

Francuska i Holandija se pominju kao dvije glavne zemlje koje imaju dilemu da daju zeleno svjetlo za viznu liberalizaciju.