(Samo)ubistvo

Izjavu ministra unutrašnjih poslova Xhelala Sveçle da je carinski službenik Luan Berisha izvršio samoubistvo, porodica Berisha i njen advokat Flakron Sylejmani smatraju neprofesionalnom, obzirom da je slučaj još uvijek u fazi istrage, prenosi RTK.

Porodica Berisha i njihov advokat poručili su da ovakve izjave o slučajevima koji su još uvijek u fazi istrage ne doprinose profesionalnoj istrazi.

„Kao advokat, ali i porodica pokojnog Luana Berishe, smatramo ovakvu izjavu nepromišljenom, štetnom i neprofesionalnom. Smatramo da ovakve javne izjave državnih funkcionera, posebno ministra unutrašnjih poslova, za slučajeve koji su još u toku istrage, ne doprinose profesionalnoj i nezavisnoj istrazi, kao ni otkrivanju krivičnih djela i njihovih izvršilaca“, kazao je Sylejmani, prenosi Zeri.info.

Advokat je, u ime porodice, pozvao Tužilaštvo da reaguje na ovakvu izjavu i da, prema njihovim riječima, „ne dozvoli da na kvalitet istrage utiču političke izjave državnih funkcionera ili bilo kog drugog lica“.

„Kao predstavnik porodice, pozivam sve, bez razlike, da se uzdrže od izjava u vezi sa predmetima koji su u fazi istrage, zbog osjetljivosti koju ovi predmeti imaju i zbog štete koju mogu da nanesu članovima porodice. Takođe pozivamo državnog tužioca da reaguje na ovakvu izjavu i da ne dozvoli da na kvalitet istrage utiču političke izjave državnih zvaničnika ili bilo koje druge osobe“, rekao je u ime porodice advokat Flakron Sylejmani.

U aprilu ove godine, službenik Carine Kosova Luan Berisha (45 godina) pronađen je bez znakova života u automobilu u dvorištu ustanove u kojoj je radio.

Policija Kosova je u zvaničnom saopštenju o smrti Luana Berishe saopštila da su prve sumnje da je žrtva izvršila samoubistvo, jer kada ga je policija pronašla u automobilu, u rukama je imao pištolj za koji se sumnja da je korišćen za izvršenje dela. Na licu mjesta pronađena su i dva metka oružja.

Uprkos tome, policija je saopštila da je slučaj počeo da se istražuje kao „sumnjiva smrt“.

„Na osnovu prvobitnih podataka sa uviđaja, uprkos činjenici da postoje elementi koji upućuju na moguće samoubistvo, policija pažljivo istražuje slučaj kao sumnjivu smrt i preduzima sve odgovarajuće istražne radnje i one forenzičke – vještačenja, koja bi pomogla istragu događaja i potpuno rasvetljavanje slučaja“, saopštila je policija.

Laura Berisha, sestra bivšeg službenika Carine Kosova Luana Berishe, koji je u aprilu ove godine pronađen bez znakova života u dvorištu carine „preprečila je put” premijeru i njegovim ministrima, dok su šetali prištinskim trgom, u znak podrške svom kandidatu u prestonici, i zatražila je razjašnjenje tog slučaja.

Ona je pred premijerom Albinom Kurtijem, ministrom unutrašnjih poslova Xhelalom Sveçlom, i ministrom finansija Hekuranom Murarijem zatražila da sazna da li se radi na rješavanju ovog slučaja, koji je nazvala ubistvom. Požalila se na to da nju ministar Sveçla nije primio na sastanak, niti je odgovarao iako je slala više upita.

„Tražili smo sastanak, Vi ste nas ignorisali i nemamo ništa do sada, a ja sam htjela da Vas pitam da li se borite protiv kriminala kao što ste nam obećali ili ne“, kazala je ona.

Ministra finansija, za rad i transfere Hekuran Murati je rekao da se bore protiv kriminala i da se organi za sprovođenje zakona bave slučajem.

"Nikada nismo dobili odgovor. Glasali smo za Vas da se borite protiv kriminala, moj brat je ubijen 17. aprila u krugu carine i šest i po mjeseci nismo dobili odgovor, a Vi ste nas potpuno ignorisali“, dodala je Laura Berisha.

Luan Berisha preminuo je u još uvijek nerazjašnjenim okolnostima u dvorištu Carine Kosova u Prištini.

U saopštenju Nezavisnog sindikata Kosova, povodom njegove smrti, rečeno je da je Berisha bio veliki profesionalac, i dobar kolega koga će sačuvati od zaborava.
 
Izvor: Kosovo Online/RTK1