S velikim silama nema igranja

Politički analitičar Mazllum Baraliu u izjavi za Kosovo Online navodi da će novi američki tim za Balkan imati zadatak da ubrza rješavanje svih otvorenih problema, prije svega završetak pregovora između Beograda i Prištine, ali i stabilizaciju situacije u Bosni i Hercegovini.

“Problemi su veliki i nagomilani, zaoštravaju se odnosi, počevši od Dejtonskog sporazuma koji se pokazao kao nestabilan i neodgovarajući za prosperitet Bosne koja je stala na putu integracija. Tu su i drugi problemi, odnosi Srbije sa Kosovom, Crnom Gorom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, događaji u Makedoniji. Amerika je shvatila da mora da se promjeni politika i diplomatija na Balkanu, mislim da se ozbiljno vraća i mislim da je taj povratak, u odnosu na Trumpovu i Obaminu administraciju dobra prilika za sve na Zapadnom Balkanu”, ističe Baraljiu.

Imenovanje iskusnih američkih diplomata u zemljama Zapadnog Balkana, po njegovom mišljenju, šalje jaku političku poruku.

“Upravo je nova Bajdenova administracija vratila pažnju Amerike na Balkan. Preko imenovanja najboljih poznavalaca prilika u poslednjih dvadeset, trisedet godina na Balkanu usredsredila je svoje napore, koji ukazuju na to da se Amerika ozbiljnim pristupom vratila na Balkan”, kaže Baraliu.  

Za Kosovo su dobri odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama od vitalnog interesa, smatra naš sagovornik i dodaje da nijedna vlada, bez obzira na premijera, ne smije da poremeti te odnose.  

“Ako su vlade racionalne, treba da vode računa da i sa ekonomskog i sa strateškog i sa političkog aspekta, sa velikim silama nema igranja. Amerika je vodeća sila u svim tim segmentima i nelogično je da se bilo koja vlada ponaša neodgovorno u odnosima sa Amerikom. Ali, isto tako i sa drugim zemljama. Evropa treba i sa Rusijom i sa Kinom da ima povoljnije odnose, da bi približila politike tih lidera prema Evropi u smislu saradnje, prospiriteta i koegzistencije naroda”, objašnjava Baraliu.