Poslanik AAK-a

Poslanica Samoopredjeljenja i bivša savjetnica Vjose Osmani tokom predsjedavanja skupštinom Jeta Statovci cijeni rad aktuelne predsjednica Kosova na objedinjavanju političkog faktora na Kosovu, prenosi Reporteri.

Statovci vidi Vjosu Osmani kao objedinjujuću ličnost o raznim temama, uključujući i izvještaj političkih subjekata.

„Podsjećamo da je u okviru ovog procesa održano nekoliko sastanaka zajedno sa temama na kojima su konsultovani o raznim temama, uključujući i lokalne izbore, a Osmani je bila dovoljno otvorena da dobije mišljenje različitih političkih subjekata“ ističe Statovci.

Prema njenim riječima, odnos predsjednice Kosova i opozicije je veoma korektan, naglašavajući da Osmani ispunjava obaveze koje proizilaze iz Ustava Kosova.

Statovci posebno cijeni angažovanje Osmani na polju spoljne politike, navodeći da je pojačan prisustvom u međunarodnoj areni.

„Smatramo da ima veoma korektan odnos sa svim uključenim političkim akterima, prenoseći svoje glavne agende i odgovornosti koje se odnose na spoljnu politiku, i vidimo da postoji pojačan intenzitet u međunarodnoj areni takođe u jačanje saveza koje imamo i širenje novih saveza prema različitim državama. Sve to ide u potpunom skladu sa koordinacijom lokalnih politika, uključujući sve političke aktere, a veoma korektno ispunjava i svoju ustavnu obavezu”, kaže Statovci za Ekonomiju onlajn.

S druge strane, poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj smatra da je predsjednica Vjosa Osmani zapravo „marioneta izvršne vlasti“ i da ne igra ustavnu ulogu čitavog političkog spektra.

„Mislim da Osmani ne igra ustavnu ulogu, objedinjavanje čitavog političkog spektra, kako većinskog tako i opozicionog, ali i uopšte građana. To nisam video u njenom odnosu i mislim da je više marioneta vlasti i vladajuće većine nego objedinjujuća figura“, rekao je Lekaj.

On je u prilog svoje tvrdnje pomenuo sastanke predsjednice sa političkim partijama, za lokalne izbore, gdje se, kako kaže, svrstala na stranu Samoopredjeljenja.

„Kada je Samoopredjeljenje predlagalo da se odlože lokalni izbori, predsjednica se odmah stavila na njihovu stranu i nisam video objedinjujuću ulogu koju je morala da odigra“, kaže Lekaj.

Prema njegovim riječima, nezdrava saradnja predsjednika sa političkim spektrom šteti imidžu Kosova i izaziva krize.

„Ovo šteti i imidžu Kosova i političkom spektru, jer kada imamo predsjednika koji ne pokušava da razmišlja i da bude neutralna ličnost, već se negdje naginje, onda to izaziva krizu i nevjericu“.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri