Nepotreban

UNMIK je ovdje jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je UNMIK od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja, saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.

Dodaje se da je premijer Kurti uvijek jasno isticao svoj stav prema misiji UNMIK, da je trebalo davno da bude povučena.

"Premijer je oduvijek jasno iznosio svoj stav prema UNMIK-u, kao nijedan drugi lider nakon sukoba na Kosovu. Prisustvo i aktivnost UNMIK je nepotrebno. Nakon proglašenja nezavisnosti i potvrde legitimiteta od strane Međunarodnog suda pravde, mandat misije Ujedinjenih nacija je mandat do sada tri puta prekoračen“, navode iz kabineta premijera.

Nekada veliki protivnik UNMIK-a, premijer Albin Kurti, piše RSE, je 11. oktobra 2021. primio u svom kabinetu sadašnjeg šefa misije Zahira Tanina. Poslije sastanka, premijer je naveo da je sastanak održan uoči sjednice Savjeta bezbjednosti UN, na kojoj će šef UNMIK predstaviti redovni izvještaj o dešavanjima na Kosovu.

U kabinetu premijera kažu da smatraju da je misija UNMIK nepotrebna od proglašenja nezavisnosti. Ali, kako kažu u Vladi, pošto je ova misija i dalje na Kosovu, sačekaće ih kad god zatraže sastanak.

Uprkos nedostatku izvršnih ovlašćenja, UNMIK redovno izvještava o situaciji na Kosovu na sastancima Savjeta bezbjednosti UN, od 1999. godine, na osnovu Rezolucije 1244 SB UN.

Posljednji sastanak Savjeta bezbjednosti UN održan je 15. oktobra, na kome je Tanin bio kritikovan jer je optužio institucije Kosova da izazivaju tenzije u opštinama na sjeveru Kosova gdje je većinsko srpsko stanovništvo.

UNMIK: Bićemo ovdje dok Savjet bezbjednosti ne donese drugu odluku


U odgovoru za RSE iz UNMIK-a se navodi da će biti na Kosovu dok Savjet bezbednosti UN ne donese drugu odluku.

"Rezolucija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244 (1999) utvrđuje mandat međunarodnog civilnog i bezbjednosnog prisustva na Kosovu. Svaka promjena mandata zahtjeva odluku Savjeta bezbjednosti“, navodi se u odgovoru iz UNMIK-a za RSE.

Ističe se da UNMIK trenutno sarađuje u različitim oblastima sa institucijama Kosova, kao i sa civilnim društvom. Naglašava se da je UNMIK, na osnovu svog mandata u posljednjih pet godina, izdvojio oko devet miliona eura za jačanje reda i zakona, poštovanje ljudskih prava i saradnju među zajednicama. Takođe se kaže da šef UNMIK-a "održava stalne konsultacije sa rukovodstvom Prištine i Beograda", kao i sa drugim međunarodnim misijama na Kosovu, uključujući Kfor, OSCE i Eulex.

Misija Ujedinjenih nacija, UNMIK, osnovana je na Kosovu juna 1999. godine nakon usvajanja Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN. Trenutno, UNMIK ima veoma ograničeno prisustvo na Kosovu.

Na posljednjem sastanku Savjeta bezbjednosti UN, SAD su ponovile zahtjev za zatvaranjem ove misije.

Izvor: RSE