Ne slažem se...!

Predsjednica Vjosa Osmani razgovarala je sa direktorom Evropske službe za spoljne poslove EU Markom Makovcem, dan nakon što su Kosovu u Izvještaju Evropske komisije o napretku za 2021. godinu upućene kritike vezano za proces provjere u pravosuđu, prenosi Gazeta express.

Iz Predsjedništva je saopšteno da je Osmani dobila podršku za sprovođenje procesa provjere u pravosuđu u skladu sa evropskim standardima i praksom.

„Na sastanku sa Makovcem, predsjednica Osmani je naglasila da su duboke reforme u pravosudnom sistemu i vladavini prava prioriteti Kosova. Vladavina prava, prema riječima Osmani, ostaje ključni preduslov za uspjeh Republike Kosovo u svim oblastima, uključujući i integraciju u EU. U tom kontekstu, od visokog zvaničnika EU Makovca, Osmani je dobila podršku za implementaciju procesa provjere u skladu sa evropskim standardima i praksom“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se Osmani oštro usprotivila navodima u Izvještaju EK u vezi sa procesom „provjere“ koji je pokrenula vlada Albina Kurtija.

„Uopšte se ne slažem sa navodima u izvještaju. Nedostatak provjere bio bi ozbiljan propust, a ne obrnuto. Neprimjenjivanje provjere ne doprinosi naporima institucija za vladavinu prava, niti evropskoj budućnosti naše zemlje", izjavila je Osmani na konferenciji za medije.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express