Tokom posjete SAD-u

Ministar odbrane Armend Mehaj sastao se, tokom svoje posjete Sjedinjenim Američkim Državama, sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja, kao i američkim državnim sekretarom za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom, prenosi Klan Kosova.

Mehaj je upoznao Escobara sa svojom vizijom i strateškim ciljevima, kao i prioritetima Vlade Kosova u oblasti bezbjednosti i odbrane, a od njega je dobio punu podršku u njihovoj realizaciji.

Obojica su se, kako se navodi, složili da su dosadašnja dostignuća Ministarstva odbrane i KBS-a, kao i vizija budućnosti u punoj funkciji mira, bezbjednosti, stabilnosti i prosperiteta u regionu i šire.

Takođe, na ovom sastanku je ponovo potvrđeno da je partnerstvo između Kosova i SAD sve jače „jer se zasniva na zajedničkim vrijednostima dvije zemlje“ i naglašena je potreba da se pronađu drugi oblici za njegovo dodatno produbljivanje.

Mehaj i Escobar su takođe razgovarali o sadašnjim i budućim potencijalnim izazovima bezbjednosnog okruženja, kao i o najefikasnijim oblicima njihovog upravljanja sa zajedničkim zaključkom da je bezbjednost svih veoma važna.

Na kraju sastanka, Escobar je zahvalio ministru Mehaju i čestitao Kosovu na podršci koju je pružila misija NATO u evakuaciji izbjeglica iz Afganistana i naglasio da su KBS postigle značajna postignuća pri desantu sa američkom vojskom.

Tokom izložbe "AUSA 2021", Mehaj se susreo sa čelnicima nekih veoma moćnih američkih kompanija u odbrambenoj industriji. Upoznao se sa najnaprednijim sistemima koji su visoko kompatibilni sa vojnom doktrinom KBS kao i veoma efikasni za uspješno ispunjenje operativnih i taktičkih zadataka.

Mehaj se tokom svoje posjete SAD sastao i sa predsjednikom Američko-srednjoevropskog poslovnog udruženja (ACEBA), Erickom Stewartom i njegovom delegacijom.

Stewart ga je detaljnije informisao o strateškim opredeljenjima i ciljevima Udruženja i diskutovao o njihovoj relevantnosti za ciljeve, politike i strategije bezbjednosti i odbrane Ministarstva odbrane.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova