Zahtjev Asocijacije opšina Kosova

Gradonačelnici Kosova zatražili su ukidanje ograničenja kretanja građana od 17. oktobra, dana kada će se održati lokalni izbori, prenosi Ekonomia Online.

Direktor Asocijacije opšina Kosova (AOK) Sazan Ibrahimi u razgovoru za Ekonomia Online je rekao da postoji mnogo argumenata za ukidanje policijskog sata. 

Budući da je 17. oktobra dan lokalnih izbora na Kosovu, kaže da će veliki broj komisionera raditi do kasnih sati. Prema njegovim riječima, u mnogim opštinama se može desiti da pobjednik bude odlučen u prvom krugu pa će biti i proslava. Ibrahimi naglašava da se ne treba izazivati ​​situacija, te smatra da je nužno uklanjanje ograničenja kretanja.

"Predsjednici opština traže da se od 17. oktobra, kada se održavaju lokalni izbori, ukine ograničenje slobode kretanja, jer je nekoliko argumenata zašto se takva radnja treba poduzeti. Tokom tog dana i tokom te noći imat ćemo veliki broj posmatrača, ali i komisionera koji će ostati do kasno u noć, drugi argument je da se u nekim opštinama očekuje pobjeda gradonačelnika u prvom krugu glasanja, pa u tim opštinama mogu biti proslave. Stoga kako ne bi izazvali situaciju nakon 22.00 sata, dodatni je argument za uklanjanje ograničenja kretanja, kao i još jedan zahtjev AOK-a, koji je podnijet čak i ranije, da osoba koja se kreće ne nosi masku", rekao je Ibrahimi. 

Ibrahimi dodaje da se oni zalažu da ukidanje ograničenja kretanja nastavi i nakon 17. oktobra, i da će u roku od 2-3 dana njihov zahtjev biti razmotren. 

Isti zahtjev za ukidanje ograničenja kretanja ima i Centralna izborna komisija.