Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova je saopštilo 29. septembra da nepoznate osobe upućuju prijetnje građanima na sjeveru Kosova, odnosno da će pretrpeti "posljedice" ukoliko uzmu probne RKS (Republika Kosovo) tablice.

U Sjevernoj Mitrovici su tokom noći, sa utorka na srijedu, na automobilima sa srpskim registarskim tablicama zalepljeni flajeri, koji upućuju da na to da se ne smeju uzimati kosovske registarske tablice.

Sve ovo se dešava usled povećanih tenzija između Kosova i Srbije, nakon odluke Vlade Kosova da uvede recipročne mjere za srpske tablice, zbog čega kosovski Srbi deset dana blokiraju prelaze na sjeveru Kosova, Jarinje i Brnjak.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova najoštrije osuđuje ove prijetnje građanima", navode iz MUP-a Kosova i dodaju da takvi oblici prijetnji direktno utiču na stvaranje klime u kojoj se građani osjećaju zastrašenima.

"Ove prijetnje su neprihvatljive i ometaju slobodno kretanje ljudi i robe", navode dalje u saopštenju.

Podvlači se da je prijetnja krivično djelo i da će ove oblike i druge oblike pretnji istražiti Policija Kosova i da će se preduzeti mjere u skladu sa zakonom.

MUP je pozvao sve građane sa srpskim registarskim tablicama da iste zamjene probnim kosovskim.

Od prošle nedelje na sjeveru Kosova grupa lokalnih Srba organizuje blokade na prelazima Jarinje i Brnjak nakon što je Vlada Kosova donijela odluku da srpske registarske tablice moraju da se zamjene probnim.

Radi se o recipročnoj mjeri Kosova prema Srbiji, jer su građani Kosova sa RKS (Republika Kosovo) tablicama od 2011. godine na teritoriju Srbije mogli da uđu samo sa probnim tablicama.

Ova mjera se poklapa sa isticanjem petogodišnjeg roka u kome je Kosovo prihvatilo da na svojoj teritoriji produži važenje statusno neutralnih KS (Kosovo) tablica a koje je Srbija prihvatila Briselskim sporazumom. Rok za važenje KS tablica je istekao 15. septembra 2021.

Istovremeno, kosovske vlasti su najavile da će biti konfiskovane sve tablice koje izdaju organi Srbije za gradove na Kosovu kao što su KM (Kosovska Mitrovica), PR (Priština), UR (Uroševac), PZ (Prizren) GL (Gnjilane) i tako dalje.

Ove tablice su za kosovske vlasti "nelegalne" i one su se do sada koristile samo na sjeveru Kosova, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo.