Politički analitičar

Politički analitičar Fadil Lepaja smatra da će nakon sastanka kosovske i srpske delegacije u Briselu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić shvatiti da je reciprocitet najbolji način za normalizovanje odnosa Beograda i Prištine.

“Očekujem pritisak evropske zajednice i američke administracije na obe strane da tenzije padnu, a naročito očekujem da će gospodin Vučić shvatiti smisao riječi reciprocitet i da to nije ništa loše, već da se odnosi na ravnopravan odnos i na jedini mogući put kojim se mogu normalizovati odnosi između dva susjeda”, kaže Lepaja za Kosovo onlajn.

On smatra da konačna odluka o budućim odnosima Kosova i Srbije leži u Beogradu i zavisi od toga da li će Kosovo tretirati kao kamen temeljac za nove odnose u regionu ili će se opredjeliti da ono bude kamen spoticanja.

“Pred ove sastanke uvijek ispliva neki problem koji odaje utisak da je to naručeno baš za tu priliku i to je odlika koja je krasila srpsku politiku do sada. Mislim da je došlo vrijeme da gospodin Vučić okrene ploču, da bude kreativan i da stvarno stavi do znanja da želi mir, da želi saradnju u regionu, da je za Otvoreni Balkan i za dobre odnose sa susjedima, a prvi susjed mu je Kosovo”, navodi Lepaja.

Lepaja smatra da premijer Albin Kurti neće odustati od reciprociteta prema Srbiji, dodajući da najveću odgovornost za trenutnu situaciju na sjeveru Kosova, snose prethodne vlade Kosova.

“Kurti je jasno dao do znanja da za razliku od prethodnih vlasti neće da prihvati pritisak Srbije. Svako ima pravo da bude nezadovoljan nekom mjerom, ne sme biti blokade na putevima, one će biti ukinute, jer ako ta organizovana grupa na sjeveru sama to ne učini, onda će vjerovatno Kfor to da sredi”, ističe Lepaja.

On ukazuje da niko ne dovodi u pitanje odluku Kosova na mjeru reciprociteta prema Srbiji oko registarskih tablica, već da se traži ukidanje blokada iza kojih, stoji Beograd. Podizanje borbene gotovosti Srbije ocjenjuje kao “prevaziđenu igru Srbije”, koja nema podršku nigdje u svijetu.

“Ja ne očekujem ništa od tog zveckanja oružjem na granici od strane Srbije i to su prevaziđene igre, ulazak ili bilo kakva aktivnost srpske vojske ili policije unutar granica Kosova bi značilo sukob sa zapadom i sa NATO-om, a to ni Srbija, ni Rusija, ni niko ozbiljan u balkanskoj igri ne bi želeo. Ja mislim da će to poslužiti tako da svjetske sile shvate da ne može biti loše nešto što su drugi već primjenili. Ako Srbija primjenjuje jedne tablice, ne može zahtjevati da Kosovo ne uradi isto, jednostavno ako će biti sprovedeno biće za obe strane onda je reciprocitet prava riječ, ali niko nema pravo da od toga napravi sukob”, objašnjava Lepaja.

Prema njegovim riječima, situacija na sjeveru Kosova će biti test za Beograd i Prištinu, na kome će pokazati svoje opredjeljenje ka Evropskoj uniji. Lepaja na kraju kaže da je premijer Albin Kurti primjenom sporazuma o slobodi kretanja načinio prvi korak u tom pravcu.

“To je prilika da svi  pokažu ko je za evropski put, ko je za saradnju u regionu i za stvarnu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Gospodin Kurti je dao do znanja da je za nešto tako, ali da Srbija nije faktor sa kojim će da razgovara o unutrašnjim stvarima Kosova”, kaže Lepaja i dodaje da ukoliko se u Briselu razgovara o dobrim odnosima Kosova i Srbije, onda iste bi trebalo svesti na reciprocitet.

Izvor: Kosovo Online