Moguća i online nastava

Ujedinjeni sindikat obrazovanja i nauke Kosova (USONK) protivi se svakom daljem odlaganju nastavnog procesa. Tako je rekao predsjednik USONK-a, Rrahman Jasharaj. Jasharaj je naglasio da ako Ministarstvo zdravlja i NIJZK vide opasnost na početku školske godine, tada trebaju početi pripreme za druge verzije nastavnog procesa.

"Naveli smo da će svako uzastopno odgađanje školske godine predstavljati dodatne probleme i postavljat će pitanja o tome kako ćemo moći nadoknaditi izgubljene časove i dane jer do 27. septembra imamo 18 izgubljenih nastavnih dana i imat ćemo puno problema sa njihovom nadoknadom. USONK se javno izjasnio protiv svakog daljnjeg odgađanja, mislimo da ako zaista javne zdravstvene ustanove, Ministarstvo zdravlja i NIJZK i dalje vide fizičku prisutnost za početak školske godine kao opasnost, tada MONT, direktorijati obrazovanja zajedno s nama i svima ostalima trebaju ovih dana da se uključimo i pripremimo za početak s drugom verzijom nastavnog procesa, kao što je online nastava koju niko ne želi jer ju je previše teško postići, ali moramo učiniti nešto jer će svako daljnje kašnjenje donijeti probleme i sukobe kada i kako ćemo nadoknaditi izgubljene časove. Čak i sa ovih 18 dana imat ćemo problema, a kamoli ukoliko se školska godina dodatno odloži".

Jasharaj je dalje rekao da se USONK sada protivi produženju školske godine u junu i julu zbog vremenskih uslova.

"Imaćemo razumne reakcije iz USONK-a i prva reakcija će biti da bez obzira na to, školska godina neće se produžavati juna i jula jer su to topli mjeseci i naše škole nisu opremljene elementima koji stvaraju odgovarajuću temperaturu. Od sada smo protiv produženja školske godine, ako se odgodi, bit ćemo u problemima što učiniti. USONK apeluje da, ako zaista ne postoje uslovi za nastavak nastave u školama 27. septembra, onda MONT, direktorijati obrazovanja i drugi trebaju misliti da bi trebalo početi sa učenjem putem interneta ili drugim mogućim oblicima", rekao je Jasharaj za "Gazeta Blic".

Ministar zdravlja Arben Vitia izjavio je danas da je preporuka NIJZK-a da se škole budu dalje zatvorene i nakon 27. septembra.