Tužilac

Na prvom sudskom ročištu u predmetu Salih Mutafa u Hagu, tužilac Cezari Mihalcuk iz Kancelarije specijalnog tužioca rekao je da žrtve Salih Mustafe nisu predstavljale prijetnju OVK i da su bile pripadnici Demokratskog saveza Kosova, prenosi Kosovo Press.

Dodao je da su "sve žrtve Salih Mustafe bili Albanci sa Kosova".

“Sve ove žrtve su pripadale lokalnom stanovništvu, Albanci sa Kosova i niko od njih nije učestvovao u aktivnim napadima u vrijeme kada su uhapšeni, pretučeni i ubijeni. Tokom ispitivanja zatvorenici su optuživani da su špijuni, saradnici Srba ili lopovi. Realnost je takva da zapravo niko od tih ljudi nije predstavljao vojnu pretnju OVK, neki su pokušavali da zarade za život prodajući robu na lokalnim pijacama, drugi su bili civili, čija je jedina greška bila što su bili pripadnici DSK, koju je OVK smatrala političkim protivnicima“, rekao je tužilac Mihalcuk.

U uvodnom izlaganju tužilac je takođe rekao da je Salih Mustafa od početka do kraja sukoba na Kosovu bio komandant jedinice OVK "BIA".

Prema njegovim riječima, objekat u kome su navodno počinjeni zločini, zatvorskim kompleksom u Zalašu, upravljali su pripadnici OVK i grupe koju je vodio Salih Mustafa.

Kompleks u Zlaši 1999. bio isključivo u vlasništvu jedince Saliha Mustafe

"Bivši pripadnici 153. brigade OVK stacionirani u Zlašu svjedočiće da je 1999. taj kompleks isključivo koristila i zauzimala jedinica ’BIA’ koja je bila pod komandom optuženog, sam optuženi je svjedočio da su često su bili u Zlašu u periodu mart - april 1999. Tužilaštvo će iznjeti dokaze nekih svedoka koji su optužene smjestili u zatvorski kompleks u Zlašu u različito vrijeme u kritičnnom periodu u predmetu“, rekao je tužilac.