Pogoršana epidemiološka situacija

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova preporučio je da se odlože lokalni izbori zakazani za 17. oktobar, javila je danas Koha, nakon što je saopšteno iz predsjedništva Kosova da je za ponedjeljak zakazan sastanak sa liderima političkih stranaka, a s ciljem razmatranja mišljenja i preporuka Radne grupe ovog instituta.

Predsjednica Kosova, Vjosa Osmani, pozvala je juče političke lidere da prisustvuju konsultativnom sastanku, koji je zakazan za 13. septembar u 17.00, u Skupštini Kosova.

U pozivu upućenom strankama navodi se da se sastanak održava s ciljem razmatranja stručnog mišljenja i preporuka Radne grupe Nacionalnog instituta za javno zdravlje, u vezi sa uticajem izbornog procesa na epidemiološku situaciju.

U međuvremenu su RTK i pojedini mediji javili da je sastanak sazvan s ciljem odlaganja izbora.

Međutim, šef kabineta predsjednice Kosova, Blerim Vela, demantovao je ove navode, i kazao da će se na sastanku preispitivati mišljenje i preporuke NIJZK u vezi sa izbornim procesom, kao i da sam sastanak nije sazvan s ciljem odlaganja izbora.

Međutim, prema navodima Kohe, odlaganje izbora je upravo jedna od preporuka Instituta za javno zdravlje.

Ovaj medij objavio je članak nakon navoda šefa kabineta predsjednice Kosova, navodeći da se u odgovoru koji im je Radna grupa NIJZK dostavila, navodi da preporučuju da se izbori odlože, a zbog uticaja koji bi sam izborni proces mogao da ima na uvećanje broja zaraženih virusom.

Na Kosovu se već danima raspravlja o odlaganju izbora, a nakon što je predsjednik Skupštine Kosova, Glauk Konjufca, izneo ovakav prijedlog. Ujedno, svi lideri najvećih albanskih stranaka na Kosovu, prethodno su predložili da se skrati predizborna kampanja sa inicijalno predviđenih 30, na 10 dana, a usljed loše epidemiološke situacije.