Ministarka pravde

Ministarka pravde Albulena Haxhiu je rekla da je vladinim paketom ekonomskog preporoda vezanim za mjere podrške djeci i majkama prvi put pažnja skrenuta na kategorije stanovništva koje su diskriminisane.

Haxhiu je na Facebooku navela da do sada nijedna vlada nije rješavala probleme s kojima se suočavaju djevojke i žene, a da je obaveza vlade i drugih institucija da promjene takvo stanje.

"Očigledno da se veliki problemi godinama ne rješavaju. Prvi put se događa da žene i djeca osjećaju ruku države. Prvi put je pažnja okrenuta kategorijama koje su diskriminirane", napisala je Haxhiu.

Navela je da su mnoge porodice zadovoljne mjerom vlade jer, kako kaže, svima olakšava živote.

"Cinici su uvijek na svom položaju. Trendovi za potkopavanje pozitivnog učinka ove mjere su neuspješni”, poručila je Haxhiu i dodala da će Kosovo biti dobro mjesto za život svih građana.

Vlada Kosova juče je usvojila mjere podrške za porodilje i djecu, čija primjena će početi ovog mjeseca, a koje, između ostalog, uključuju isplatu 170 eura mesečno u narednih šest mjeseci za nezaposlene majke, odnosno tri mjeseca za zaposlene majke, i dečijih dodataka od 20 eura za bebe rođene od 1. januara 2020.

Izvor: Kosovo Online