Bivši poslanik PDK

Bivši poslanik Demokratske partije Kosova Gazmend Bytyqi kaže da je šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila pogrešno protumačila nacrt zakon koji pominje arhivu OVK, i navodi da se taj prijedlog odnosi na muzej posvećen OVK, to jest na arhivu koja je trebalo da bude stvorena u okviru te ustanove.

On je optužio delegaciju Kosova koja u Briselu pregovara sa delegacijom Beograda da ne želi da razumije suštinu nacrta zakona o odbrani vrijednosti OVK.

"Bili su nepažljivi ili nisu hteli da shvate suštinu ovog zakona i koriste ga u potpunosti u niske svrhe", dodao je Bytyqi.

On je tako reagovao na izjavu Kusari-Lila, koja je stala u odbranu potpredsjednika vlade Besnika Bislimija, povodom njegove izjave o arhivi OVK, i citirao član nacrta zakona o odbrani vrijednosti OVK, koji nije dobio potreban broj glasova za usvajanje u parlamentu.

Bivši poslanik Gazmend Bytyqi rekao je da je Kusari-Lila pogrešno protumačila i na pogrešan način citirala  nacrt zakona.

Kusari-Lila je, povodom oštrih kritika na račun Bislimija zbog dogovora da Kosovo sa Srbijom u potrazi za nestalima otvori sve arhive, uključujući i one OVK, navela da je prethodna Skupština Kosova izradila Nacrt zakona o zaštiti ratnih vrijednosti OVK, koji uključuje i arhivu.

Ona je na svom Facebook nalogu navela da "ishitrene reakcije i uvredljivi napadi na Kurtijevu vladu i potpredsjednika Besnika Bislimija nakon sastanka o nestalim licima u Briselu, pokazuju suštinu zašto su pitanje nestalih i druga pitanja iz ratnog i poratnog perioda ostala neriješena".

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online