Većina nevakcinisana

Povećanje broja slučajeva koronavirusa dovelo je do opterećenja zdravstvenog sistema i popunjavanja kapaciteta na Infektivnoj klinici u Prištini nije bilo mjesta za prijem novozaraženih pacijenata, prenosi Reporteri.

Infektolog Izet Sadiku je rekao za Radio Slobodna Evropa da je od 110 pacijenata koji se liječe na Infektivnoj klinici, oko 90 odsto na terapiji kiseonikom i da većina njih nije vakcinisana.

"Iako je prošlo kratko vrijeme od početka poslednjeg talasa, naši utisci su da su klinički oblici teži nego što su bili u drugim fazama. Zato apelujemo na ljude da poštuju mjere, da nose maske, da drže fizičku distancu i da se ne okupljaju bez potrebe. Treba stvoriti mogućnosti da se vakcinišu što je više moguće jer je vakcina glavno sredstvo za spriječavanje bolesti”, rekao je Sadiku.

Prema američkim stručnjacima, vakcinacija protiv Covida-19 smanjuje zaraze koronavirusom, ali da oni koji su zaraženi delta sojem iako vakcinisani, šire virus kao i nevakcinisani. Takođe, vakcinisani zaraženi virusom imaju blaže simptome bolesti i brže ih prenose.

Na Kosovu je juče registrovan rekordan broj novozaraženih u posljednja 24 satao 2.236.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, od danas su na snazi nove mjere za suzbijanje pandemije.