Manje opasan od delta soja

Ne izgleda da postoji veliki stepen ozbiljnosti, ali zaista moramo biti oprezni prije nego što donesemo zaključke da je omikron manje ozbiljan od delte, kaže vodeći američki epidemiolog.

Anthony Fauci, infektolog i glavni savjetnik predsjednika SAD-a za pandemiju, izjavio je da, iako se omikron soj korona virusa brzo širi državom, prve indikacije pokazuju da je manje opasan od delta soja.

On je za CNN rekao da je naučnicima potrebno više informacija prije nego što donesu zaključak o ozbiljnosti omikron soja. Izvještaji iz Južne Afrike, gdje se pojavio i gdje postaje dominantna vrsta, pokazuju da se stopa hospitalizacije nije alarmantno povećala.

“Za sada, ne izgleda da postoji veliki stepen ozbiljnosti, ali zaista moramo da budemo oprezni prije nego što donesemo zaključke da je omikron manje ozbiljan i da ne izaziva tešku kliničku sliku, u poređenju sa delta sojem”, rekao je Fauci, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Omikron registriran u trećini američkih država

On je naveo da Bidenova administracija razmatra ukidanje ograničenja putovanja za putnike iz nekoliko afričkih zemalja koji nisu američki državljani.

“Nadajmo se da ćemo uspjeti da ukinemo tu zabranu u prilično razumnom vremenskom periodu”, rekao je Fauci i dodao da se svi osjećaju loše zbog teškoća sa kojima je suočena Južna Afrika i druge afričke zemlje.

Omikron soj do danas je otkriven u trećini američkih država, uključujući sjeveroistok, jug i zapadnu obalu. Wisconsin i Missouri su među posljednjim državama u kojima su potvrđene infekcije novim sojem.

Delta soj je i dalje dominantan u SAD-u, čineći više od 99 posto slučajeva zaraze i izazivajući porast hospitalizacija na sjeveru.

Visok broj dnevnih infekcija

Američki zvaničnici i dalje apeluju na ljude da se vakcinišu i prime booster dozu, kao i da nose maske u zatvorenom prostoru jer sve to doprinosi zaštiti od delta soja, ali i od drugih vrsta korona virusa.

U protekle dvije godine, od početka pandemije, 780.000 Amerikanaca je umro od bolesti COVID-19.

Broj zaraženih i umrlih su opali za otprilike polovinu od vrhunca delte u augustu i septembru, ali sa više od 86.000 novih infekcija dnevno, brojke su i dalje visoke.