Intervju za BBC

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani u intervjuu za BBC rekla je da Kosovo velikodušno prima afganistanske izbjeglice, napominjući da je i sama bila izbjeglica i da oseća takvu situaciju, prenosi Reporteri.

Nakon izjava da se Kosovo mjesec dana pripremalo za dolazak Afganistanaca, Osmani je rekla da su imali informacije ranije od američkog vojnog osoblja u Afganistanu, ali da ne znaju još detalje o dolasku izbjeglica.

"Ali mi smo spremni i pokazali smo tu spremnost bez oklijevanja. O tačnom broju se još raspravlja, ali ne možemo reći ne ovim izbjeglicama, ovim ljudima u nevolji, kada imamo prostora i onoliko koliko imamo iskoristićemo ga za smještaj. Vjerovatno ćemo ih imati ovdje prije nego što očekujemo. U početku smo mislili da će doći za nekoliko sedmica i da ćemo možda imati više vremena za pripremu. U roku od dva ili tri dana biće dogovoreno o tačnom datumu njihovog dolaska", rekla je Osmani.

Osmani je rekla da je Kosovo spremno pomoći kao tranzitna zemlja za afganistanske izbjeglice, i nije propustila da istakne "slučaj Kosova kada je oslobođeno od genocidnog režima u Srbiji".

"Tek kada su Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i druge članice NATO zajedno porazile Miloševićev režim donele su mir cijelom Zapadnom Balkanu", rekla je Osmani za BBC.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri