Sve je politička igra

Predstavnik udruženja rođaka nestalih osoba Bajram Qerkini, u intervjuu za Ekonomiju onlajn, kaže da je pesimista u pogledu razjašnjenja sudbine nestalih, jer je, po njemu, rad na nedavnim iskopavanjima u Kiževaku, a i na drugim lokacijama, samo politička igra.

"Kažem da ima dosta politizacije, kako u Kiževaku gdje ne vidimo veliki uspjeh, tako i na drugim lokacijama”, rekao je Qerkini.

On je dalje rekao da niko ne očekuje da će Srbija otvoriti vojnu arhivu bez nekog velikog pritiska, a pomoć međunarodne zajednice vidi kao jedino rješenje kako sudbina Kosova ne bi ostala u rukama Srbije.

"OVK nije imala arhive. Niko ne očekuje da će Srbija otvoriti arhive bez velikog pritiska, ali ko nam može pomoći. Masovne grobnice putem satelitskih snimaka treba da nam se pokažu, i proces ne treba da ostane u rukama Srbije”, naglasio je.

Sudbina nestalih u ratu na Kosovu i dalje bi trebalo da bude tema za sve, iako je niska posvećenost institucija zbog česte promene vlada, kaže Ahmet Grajqevci, predsjednik Koordinacionog veća za nestala lica i ratne zločine na Kosovu, prenosi Ekonomija onlajn.

Grajqevci je dodao da su česte promjene ovlašćenja, ali i stručnjaka, dovele do toga da se ovo pitanje odugovlači.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri