... nevakcinisane ograničiti

Infektolog Hamdi Ramadani upozorio je na zabrinjavajuću epidemiološku situaciju na Kosovu i pozvao nadležne institucije da vrate mjere za suzbijanje pandemije, prenosi Gazeta express.

Ramadani je dodao da uz više od 500 pozitivnih dnevno, koliko ih je bilo prema posljednjem presjeku, ne može da pomogne samo vakcinacija.

"Ovo su veoma zabrinjavajući brojevi. Veliki broj masovnih okupljanja, zabave u restoranima i noćnim klubovima, svadbe, situacija je očekivana", rekao je Ramadani i naglasio da će broj inficiranih u narednim danima rasti, jer se ne sprovode nema nikakvih mjere.

Istakao je da Nacionalni institut za javno zdravlje treba hitno da izađe sa čvrstim stavovima i odlukama o suzbijanju pandemije i da zajedno sa Ministarstvom zdravlja preduzme brze i hitne mjere, dok situacija nije eskalirala.

"Situaciju analizirati, nevakcinisane ograničiti. Važno je da se povećanje trenda u prethodne dvije nedjelje smanji, uvedu rigorozne i oštre mjere jer se samo na taj način može zaustaviti zamah koronavirusa", zaključio je Ramadani.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express