Zarazna bolest

Rukovodilac odjeljenja za vakcinaciju u Nacionalnom institutu za javno zdravlje Kosova Fetije Fetaj upozorava da se male boginje (mirbili) širi Evropom i da je i Kosovo u opasnosti te pozvala roditelje da vakcinišu djecu.

Fetaj je navela da je vakcinisano 92 odsto djece na Kosovu, ali da je potrebno da taj broj bude veći od 95 odsto, kako bi se izbjegli rizici od epidemije.

"Zapravo, male boginje su veoma zarazna bolest i mi smo u opasnosti jer se pojavila širom Evrope, pa i u zemljama regiona i normalno velika kretanja stanovništva, za koje očekujem da će rezultirati oboljenjima od morbila. Odnosno, da bi Kosovo i Nacionalni institut za javno zdravlje bili komforni, taj procenat mora da bude preko 95 odsto. Zajednice Roma, Aškalija i Egipćana imaju manji procenat inkluzije i ne znamo ni koliko djece zapravo imamo iz ovih zajednica jer neka od njih nisu ni registrovana", rekla je Fetaj.

Fetaj ističe da je prošle godine zahvaljujući mobilnim timovima zajedno sa Unicefom vakcinisano preko 2.500 djece iz tih zajednica i da se radi na identifikaciji dece koja nisu vakcinisana protiv morbila.

Ona je pozvala roditelje da vakcinišu djecu i dodala da Kosovo ima dovoljno vakcina.

"Vakcina ima dovoljno, nismo godinama imali problema sa malim boginjama. Ministarstvo zdravlja obezbjeđuje finansijsku stabilnost za vakcine redovnog kalendara, plus vakcine sa indikacijama, tako da za vakcine nema problema ni u jednom trenutku. Pozivam roditelje da pogledaju vakcinalni karton i uvjere se da je kompletno popunjen", poručila je Fetaj.