Specijalni sud

Iz Specijalizovanih vijeća Kosova u Hagu potvrđeno je za Reporteri da, pritvorenici - bivši lideri OVK imaju pravo na jednu posjetu supružnika ili partnera, svaka tri mjeseca.

Privatne posjete se odvijaju na prigodnoj lokaciji, bez prisustva pritvornih službenika i prisluškivanja u trajanju do tri sata.

„Uputstva predviđaju da se osobi u pritvoru dozvoljava da provodi vrijeme sa svojim supružnikom ili partnerom i / ili djecom u privatnoj posjeti najmanje jednom u tri mjeseca. Privatne posjete vrše se van vidokruga i sluha pritvorskih službenika. U tu svrhu se u pritvorskom objektu stavlja na raspolaganje odgovarajuće mjesto uz poštovanje privatnosti i dostojanstva“, navodi se u odgovoru za Reporteri.

Pritvorenicima je takođe prije suđenja dozvoljeno viđanje sa djecom.

Dodaje se da je pritvorenicima: Hashimu Thaçiju, Kadriju Veseliju, Rexhepu Selimiju i drugima dozvoljena posjeta od 10 dana u bilo kojem periodu od 30 dana i da mogu primiti posjete u bilo koje doba dana u određenom vremenskom trajanju, sa najviše četiri posjetioca.

Za djecu mlađu od četiri godine, na pisani zahtjev pritvorenika načelnik pritvora može napraviti izuzetak.

Tokom posjeta je dozvoljena hrana, piće i društvene igre.

Zbog pandemije posjete članova porodice su privremeno bile ograničene, nakon vakcinacije Pritvorska jedinica postepeno omogućava posjete iz inostranstva, tako da su pritvorenicima od 15. jula dozvoljene posjete supružnika, roditelja, djece, braće i sestara.

„U periodu avgust-septembar očekuje se dozvola posjeta ostalim članovima porodice, u zavisnosti od ocjene prve faze na osnovu ažuriranog ljekarskog savjeta, uzimajući u obzir stanje pandemije na globalnom nivou“, dodaje se u odgovoru iz Specijalnog suda za Reporteri.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri