Uticaj na dijalog

Politikolog Fidan Ukaj izjavio je za Kosovo onlajn da bi Kosovo na neki način "disciplinovalo" Srbiju ukoliko bi joj uvelo recipročne mjere, odnosno da bi tada Srbija prestala sa kampanjom za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i učlanjenja u međunarodne organizacije.

“Srbija nastavlja da nameće prepreke Kosovu, sve do lobiranja za priznanje nezavisnosti tamo gdje ima uticaja. Srbija i Kosovo imaju do sada potpisano oko 33 sporazuma koji se ne primjenjuju i većina njih je ostala samo na papiru. Mjera reciprociteta nije najbolje rješenje, ali bi takva mjera disciplinovala Srbiju da sprovodi sporazume u pisanoj formi i uklonila bi je iz divljačke kampanja protiv Kosova”, navodi Ukaj.

On ukazuje da bi reciprocitet mogao biti odložen zbog mogućeg protivljenja Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, jer bi takva odluka imala negativan efekat na nastavak dijaloga.

“Sigurno da bi odluka o uvođenju reciprociteta naišla na žestok otpor međunarodne zajednice. Takva odluka bi mogla uticati na kašnjenja u dijalogu, dijalog Kosovo-Srbija nije dobrovoljni dijalog, već je izveden pod međunarodnim pritiskom”, kaže Ukaj u izjavi za Kosovo onlajn.

Vlada Kosova želi da uvede reciprocitet sa Srbijom kada se "pripremi" i ne želi da ova ideja "propadne", izjavio je nedavno premijer Kurti. Ukaj izražava sumnju da će zaista doći do realizacije ovog dugo najavljivanog scenarija, jer se za sada sve svodi na riječi, dok djela izostaju.

“Čini se da reciprocitet ostaje obećanje, i kad god se pomjene kao obećanje koje nije održao gospodin Kurti, on ponovo obećava da će uskoro uspostaviti reciprocitet. Izborno obećanje gospodina Kurtija je bilo da će, kada dođe na vlast uspostaviti reciprocitet prema Srbiji. Međutim to još nije učinio, a da li će učiniti tako nešto, ostaje da se vidi”, zaključuje Ukaj.

Izvor: Kosovo Online