Brojni dugovi

Telekom Kosovo još uvijek plaća 1,9 miliona eura godišnje za upotrebu koda Monaka (+377), a za punu primjenu koda +383 potrebna su 3,2 miliona eura, prenosi RTV KiM.

Brojni dugovi koje ovo preduzeće ima, dovelo je Telekom Kosova u tešku situaciju i rizik da se suoči sa sudskim izvršiteljem zbog duga Regulatornoj agenciji za elektronske i poštanske komunikacije (RAEPC).

Na sastanku Komisije za nadzor javnih finansija prilikom razmatranja Izvještaja revizije godišnjih finansijskih izvještaja kompanije Telekom Kosovo za 2020. godinu, predsjednica komisije Hykmete Bajrami tražila je objašnjenje za dug prema RAEPC i slabu internet mrežu, kao i neredovne interne revizije.

Vršilac dužnosti izvršne direktorke Telekoma Burbuqe Hana je navela da je revizorska komisija trebala da izvrši osam revizija, ali da je samo pet uradila, te da „provjeravaju sve nalaze“.

Ona je potvrdila da je Telekom Kosovo dužan RAEPC-u i da postoji mogućnost da će se „tokom ovog mjeseca suočiti sa sudskim izvršiteljima“.

„RAEPC ima zakonsku obavezu, tako da nam krajem ovog mjeseca može doći sa izvršenjem od 12 miliona eura, koje mi, kao Telekom Kosovo, ne možemo da platimo. O tome su obavještene sve potrebne relevantne instance“, rekla je Hana.

Ona je navela da Telekom i dalje koristi kod Monaka +377, ali da je „prikriven nakon što ih je RAEPC obavezao da koriste kod +383“.

Enver Haliti iz Samoopredjeljenja je želeo da zna šta su vlada i uprava Telekoma učinili za primjenu koda +383.

Hana je navela da je „uprava do sada izvršila sve tehničke pripreme“ i ponovila da nema finansijska sredstva za potpunu implementaciju novog koda.

Eman Rahmani iz vladajuće partije je pitao je da li postoje zaposleni u Telekomu koji „nisu na Kosovu“, a zanimalo ga je i pitanje antena, za koje je rekao da je bilo slučajeva u kojima se „zvaničnik dogovorio sa svojim djetetom“.

Vršilac dužnosti izvršne direktorke Telekoma nije demantovala ove navode, ali je rekla „da neće dozvoliti da prođu u tišini“.

Glavni službenik za finansije Feim Kelmendi je naveo da su „smanjili troškove“ i dodao da trenutno nema aktivnog marketinškog ugovora u Telekomu.

Izvor: RTV Kim