Specijalista za zarazne bolesti

Specijalista za zarazne bolesti Salih Ahmeti ističe da se posljednjih dana povećao broj hospitalizovanih sa koronavirusom na Kosovu i da zabrinjava mogućnost povećanja slučajeva sa delta sojem virusa, prenosi Gazeta express.

Ahmeti je dodao i da su na Infektivnu kliniku primljeni i pacijenti koji su vakcinisani i podsjetio da je nakon vakcinacije potrebno nekoliko nedjelja do sticanja imuniteta.

"Trenutno imamo dva zaražena koji su primila vakcine. Građani treba da budu svijesni da se imunitet nakon vakcinacije ne postiže odmah nakon primanja vakcine. Potpun imunitet vakcine postiže se najmanje dvije nedjelje nakon primanja druge doze vakcine", rekao je Ahmeti.

On je dodao da je posljednjih dana identifikovano 10 takvih slučajeva, od kojih je petero zaraženo nakon primanja samo jedne doze vakcine.

"To je zbog činjenice da nakon prve doze vakcine mora proći tri nedjelje da bi se stvorila zaštitna post-vakcina imunitet. Ti ljudi dobili virus, jer nisu razvili imunitet protiv kovid-19 iako su primili prvu dozu. Postvakcinalni imunitet stiče tri nedjelje nakon primanja prve doze i dvije nedjelje nakon obe doze", navodi Ahmeti.

On je naglasio da Kosovo ima slabiji procenat vakcinacije u odnosu na druge evropske zemlje, dodajući da su građani nepovjerljivi zbog "teorija zavjere".

Izvor: Kosovo Online/Gazeta expres