Velika infuzija

Predsjednik Ugostiteljsko-turističke komore Kosova Hysen Sogojeva kaže da će dolazak pripadnika dijaspore na Kosovo tokom ljeta doprineti ekonomskom oporavku od pandemije koronavirusa i naglašava da se veliko interesovanje građana za organizovanje porodičnih zabava nastavlja, prenosi Koha.

Prema njegovim riječima sa dolaskom emigranata zahtjevi za ugostiteljskim uslugama su veći, a situacija u ovom sektoru je bolja.

"Dolazak emigranata je velika infuzija, pa su ovdje itekako dobrodošli. Kao predsjednik Komore ugostitelja tražim da sredstva distribuiraju što prije da bi učinili hotele funkcionalnim“, kaže Sogojeva.

Sogojeva je uputio kritike na račun rada inspektora, koji prema njegovim riječima, prekoračuju svoja ovlašćenja.

"Apelujem na ministre da utiču na inspektore jer prelaze svoje nadležnosti. Imamo informacije da su posljednja dva dana premašili nadležnosti, a ne bi trebalo da se dogodi da imamo nepotrebne reakcije“, kaže Sogojeva.

Stručnjak za ekonomska pitanja Erton Bega smatra da je uticaj emigranata na ekonomski oporavak presudan i navodi da dijaspora donosi prihode od dvije milijarde eura.

"Iseljenici imaju izuzetan uticaj na kosovsku ekonomiju i čine okosnicu privrede. Oni donose više od 20 odsto bruto domaćeg proizvoda, putem doznaka koje šalju, za koje se očekuje da će dostići vrijednost od milijardu eura, a gotovina koju donose se procjenjuje na milijardu eura. Dakle, oni ukupno pomažu privredi sa dvije milijarde eura“, rekao je Bega.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore