Neaktivnost predsjednice

Neaktivnost predsjednice Vjose Osmani po pitanju kompletiranja broja članova u Centralnoj izbornoj komisiji kritikovali su predstavnici Demokratske partije Kosova koji podsjećaju da je prošlo nedjelju dana od kako je Ustavni sud proglasio njen zahtjev za imenovanje članova CIK-a neprihvatljivim, prenosi Koha.

Vršilac dužnosti sekretara PDK Betim Gjoshi ističe da nepotpun sastav CIK-a utiče na pripreme za lokalne izbore.

„Molimo predsednika države da poštuje odluku Ustavnog suda i što je prije moguće da nam da naše ustavno pravo koje imamo kao PDK, da imamo drugog člana u CIK-u, kako kažu Ustav Kosova, Zakon o Izbori, čak i dosadašnja praksa ... Dugo smo tražili od predsjednika države da igra svoju ustavnu ulogu, kao neko ko predstavlja građansko jedinstvo, da bude iznad političkih partija i sada ima trenutak da pokaže da je nepristrasan”, rekao je Gjoshi.

On je dodao da će se ova stranka ponovo žaliti Ustavnom sudu ako Osmani ne imenuje drugog člana PDK u CIK-u.

Sličnog mišljenja je i Eugen Cakoli iz Demokratskog instituta Kosova koji kaže da bi svako odlaganje nakon objavljivanja pune odluke Ustavnog suda negativno uticalo na učinak CIK-a i pripremu lokalnih izbora.

„Kada se odluka u cjelini objavi i dostavi strankama, predsjednik zemlje bez odlaganja nastavlja sa imenovanjem članova po kojem bi, na osnovu Zakona o opštim izborima, PDK trebala imati drugog člana dok bi iz redova manjinskih zajednica jedno mjesto pripalo političkom entitetu Vakat, koji ima najveći broj glasova među ostalim zajednicama. Svako drugo kašnjenje negativno će uticati na rad CIK-a”, rekao je Cakoli.

S druge strane, portparol Centralne izborne komisije Valmir Eljezi ističe da će, uprkos činjenici da trenutno nemaju problema sa kvorumom na sastancima CIK-a, puni sastav olakšati rad ove institucije.

„Što se tiče sastava, trenutno CIK ima devet od 11 članova predviđenih Ustavom Republike Kosovo. Ono što je trenutno važno je kvorum i postizanje odlučivanja je moguće u ovom sastavu, ali naravno puni sastav CIK-a, u ovom slučaju od 11 članova, olakšao bi rad ove institucije“, izjavio je Elezi.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani 12. maja ove godine imenovala je osam članova Centralne izborne komisije, dok se za dva člana obratila Ustavnom sudu, koji je u petak prošle nedjelje njen zahtjev proglasio neprihvatljivim.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore