Netransparentnost

Vakcinacija građana koji žive na sjeveru Kosova i u srpskim sredinama na Kosovu nije za sada bila u planu institucija Kosova, a prema navodima Zavoda za javno zdravlje u Sjevernoj Mitrovici, koji je dio zdravstvenog sistema Srbije, žitelji četiri opštine na sjeveru Kosova vakcinisani su u Raški, dok su iz ostalih srpskih sredina uglavnom odlazili u Bujanovac ili Kuršumliju, piše Radio Slobodna Evropa.

"Do sada  je u tim gradovima vakcinisano oko 24.000 Srba sa Kosova, dok je drugu dozu primilo 22.500 ljudi", navode iz Zavoda za javno zdravlje u Sjevernoj Mitrovici.

Zamjenik gradonačelnika Sjeverne Mitrovice Adrijana Hodžić kaže da vakcinacija započeta u Prištini, nije započeta na sjeveru Kosova, jer su, prema njenim riječima, građani ovog dijela Kosova vakcinisani vakcinama koje je obezbjedila Vlada Srbije.

"Na sjeveru, koliko znam, građani su vakcinisani u Raški, preko bolnice koja funkcioniše na sjeveru. Građani sjevera uglavnom su odlazili tamo (u Srbiju), jer u zemlji (na Kosovu) nije bilo vakcinacije", rekla je Hodžić.

Iako je RSE zatražio odgovor od Ministarstva zdravlja Kosova u vezi sa procesom vakcinacije, zvaničnici tog ministarstva nisu dali objašnjenje u vezi sa vakcinacijom građana u opštinama na sjeveru Kosova, gde većinu čine Srbi.

Haxhiu: Vakcinacija se vrši vakcinama, a ne propagandom


Članovi Odbora za zdravstvo u Skupštini Kosova kažu da ministar zdravlja Arben Vitia nije obezbjedio vakcine protiv koronavirusa

Poslanik Demokratske partije Kosova Bekim Haxhiu kaže da su Ministarstvo zdravlja i vlada Kosova propagirali početak masovne vakcinacije, ali da na Kosovu trenutno nema dovoljno vakcina.

"Do sada je Kosovu poklonjeno oko 180.000 vakcina, dok je vakcinisano preko 118.000 građana. Dakle, na zalihama je manje od 60.000 vakcina, a sa manje od 60.000 vakcina ne može se tvrditi da imaju masovnu vakcinaciju. Ali, vakcinacija se ne vrši uz propagandu i oglašavanje, već vakcinama i konkretnim radom", rekao je Haxhiu.

On ne očekuje da će 60 odsto građana biti vakcinisano do kraja godine, kao što je obećao ministar zdravlja Arben Vitia.

"Ministarstvo ne pruža informacije o tome gdje su ostale vakcine, kada će ostale vakcine stići? Ako cijenu drži u tajnosti, onda to ostavlja puno mjesta sumnji u pogledu ugovorne cijene kupovine vakcine. U ovom procesu uopšte nema transparentnosti, ministarstvo je potpuno zatvoreno u vezi s tim procesom", kaže Haxhiu.

Prema njegovim riječima, vakcinacija bi trebalo da se odvija na cijeloj teritoriji Kosova, iako su neki od građana Kosova, prema njegovim riječima, vakcinisani u Srbiji i Albaniji.

Bivši ministar zdravlja u prethodnoj vladi Armend Zemaj rekao je za RSE da ne postoji masovna vakcinacija, već da postoji samo optička varka.

"Mi smo najgora zemlja u pogledu vakcinacije, posebno druga doza nije premašila 10 hiljada. Vakcine će doći, ali sa ovom logikom doći će pred kraj godine", rekao je Zemaj.

On je naveo da Ministarstvo zdravlja do sada nije pokazalo nikakve informacije o vakcinisanim u sjevernom dijelu Kosova niti o vakcinisanju u drugim opštinama sa srpskom većinom, ali ni za građane koji su vakcinisani van teritorije Republike Kosovo.

Malo vakcina za masovnu vakcinaciju


Ministarstvo zdravlja na Kosovu 15. juna (utorak) pokrenulo je masovnu kampanju vakcinacije, obećavajući da će do kraja godine biti vakcinisano 60 odsto građana Kosova.

Ali, sadašnjim tempom je teško dostići broj od 320.000 građana vakcinisanih u roku od mjesec dana, kao što je obećao ministar zdravlja Arben Vitia.

"Do kraja godine imaćemo na raspolaganju oko 2 miliona doza anti-kovid vakcina, što znali da ćemo imati priliku da vakcinišemo 320.000 građana u roku od mjesec dana", izjavio je Vitia prilikom najave masovne vakcinacije.

Od početka vakcinacije na Kosovu 29. marta ove godine do juče, na Kosovu je, prema riječima koordinatora Centra za vakcinaciju u hali "1. oktobar" u Prištini, Nimana Bardhija, vakcinisano oko 130.000 građana Kosova.

Kosovo je dobilo donacije vakcina iz programa Svjetske zdravstvene organizacije Covax i od Evropske unije, a u maju su vlasti saopštile da su potpisale ugovor sa američkom farmaceutskom kompanijom Pfizer o kupovini preko milion doza antikovid vakcine.

Izvor: Kosovo Online/RSE