Američka korporacija "Millennium Challenge Corporation" objavila je izvještaj u kom se navodi da je odobren zahtjev za dodjelu 200 miliona eura u energetske programe na Kosovu, prenosi Gazeta express.

U izvještaju kompanije je navedeno da će kroz razvoj gasnog sektora i obnovljive izvore pokušati da se olakša energetski sektor na Kosovu i zavisnost od uglja.

U okviru projekta je i razvoj kosovskog sektora prirodnog gasa, uspostavljanje energetskih rezervi za uravnoteženje energetskog sistema i poboljšanje distribucije električne energije.

"Nakon pregleda rezultata studija, vlada je nastojala da krene napred sa razvojem gasnog sektora i stvaranjem energetskih rezervi s ciljem olakšavanja integracije obnovljivih izvora, ublažavanja kosovske zavisnosti od uglja i postizanja ciljeva dekarbonizacije", navedeno je u dokumentu.

Primena MCC projekata rezultat je sporazuma potpisanog prošlog septembra u Vašingtonu o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Korporacija je rekla da se nada saradnji sa novom vladom Kosova. S jedne strane, međutim, postoji skepticizam nakon što je premijer Albin Kurti rekao da neće sprovoditi Vašingtonski sporazum.

Tokom prve Kurtijeve vlade, u martu prošle godine, MCC je obustavio programe ekonomskog razvoja na Kosovu, jer vlada koju je predvodio Kurti nije ukinula carinu od 100 odsto na srpske proizvode.

Vrijednost samo jednog programa koji je MCC suspendovao u martu prošle godine dostigla je granicu od 50 miliona dolara.

Blokiranje novčanih sredstava za Kosovo od strane MCC nastavilo se i nakon ukidanja ove takse, zbog nametanja mjera reciprociteta sa Srbijom od strane Kurtijeve vlade, čemu su se usprotivile SAD.

Nakon ukidanja mjere reciprociteta od strane sljedeće vlade Avdullaha Hotija, MCC je 6. juna objavio da je deblokirao finansiranje za Kosovo i da će nastaviti sa sprovođenjem programa ekonomskog razvoja zemlje.


MCC/GazzetaExpress

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express