Ministar finansija, rada i transfera

Ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati rekao je na današnjoj sjednici skupštine, sazvane sa tačkom dnevnog reda „otpis novčanih kazni preduzećima pogođenim koronavirusom“, da takve kazne ne mogu biti otpisane „jer je glavni cilj vlade, sprovođenje zakonitosti“, prenosi Reporteri.

Murati je rekao da Alijansa za budućnost Kosova, koja je inicirala interpelaciju, nema jasan razlog zašto je sazvala ovu sesiju.

"Ovo je drugi put da budem pozvan pred vama radi interpelacije. Po drugi put pozivaocu interpelacije nije jasno zašto je sazvao saslušanje, a 953 preduzeća se prijavilo za oproštaj novčane kazne. Kazne od inspektorata nemaju nikakve veze sa našim ministarstvom. Nije nadležnost našeg Ministarstva da kaže da li će one ostati ili će biti otpisane, nije nadležnost ni Vlade. Praksa upravljanja u prošlosti nije imala ovaj problem, ali za nas je sprovođenje zakona prioritet“, rekao je Murati.

On je ponovio da se u ovoj interpelaciji radi o zahtjevu koji nije jasan ni onima koji su ga podneli.

Drugi problem je, kako kaže, to što se oproštaj kazni u prethodnom periodu nije pokazao kao efikasan.

"Opraštanjem dugova država se ne održava, državu održavaju oni poreski obveznici koji su, čak i kada su imali poteškoća, plaćali porez“, rekao je između ostalog Murati.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri