... više od puke predstave

Ekonomista Mustafa Kadriaj ocjenio je da je vrlo površna odluka Vlade Kosova da oprosti dugovanja pojedinih obveznika Poreskoj upravi, prenosi Ekonomija onlajn.

On je procjenio da preduzeća u ovom trenutku imaju lošu finansijsku likvidnost, što im onemogućava da se odazovu pozivu Poreske uprave.

"Svaka odluka koja utiče na olakšavanje poslovanja na Kosovu je dobrodošla, ali očigledno je da je ovakva odluka više od puke predstave, jer ništa ne može da olakša poslovanje. U ovom trenutku više preduzeća treba podršku kroz pakete za ekonomski oporavak. Ovo je vrlo površno, a najozbiljniji je kratak rok da preduzeća izvrše uplatu do 30. juna", ukazao je Kadriaj.

Prema Kadriaju, preduzeća smatraju da je nemoguće izvršiti takva plaćanja, pa bi rok za prijavu trebalo produžiti.

"Vlada bi trebalo da stvori druge olakšice za poslovanje, poput plaćanja radnika i stanarine za prostorije", rekao je Kadriaj.

Prema njegovom mišljenju, Vlada bi trebalo da bude zainteresovana za paket ekonomskog oporavka.

Samo 799 kosovskih preduzeća prijavilo se od 27. januara do danas za oprost duga u Poreskoj upravi Kosova, izjavila portparol te institucije Valentina Bytyqi-Sefa.

Ona je navela da uplata koju su izvršili poreski obveznici iznosi 3,8 miliona eura.

"Mjera se odnosi na poreske obveznike koji imaju neizmirene obaveze prema Poreskoj upravi Kosova. Poreski obveznici koji žele da im država oprosti dugove, imaju uslov da prvo plate osnovni porez i kamate, a zatim će im biti oproštena kazna“, rekla je ona.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online