Posmrtnim ostaci iz slučaja Rezala

Forenzički vještak Arsim Gërxhalliu potvrdio je da su juče iz Beograda stigli rezultati u vezi sa posmrtnim ostacima iz slučaja Rezala koji su pronađeni u Kiževku u Srbiji.

Kako je Zëri javio, on je potvrdio da su izvršene posljednje provere, odnosno identifikacija ostataka pronađenih ranije ove godine u Kiževku, te da će na Kosovo biti poslati što je prije moguće.

"Postoje neke procedure koje su administrativne i molili smo da ih vratimo na Kosovo što je prije moguće i nadam se da ćemo ih do kraja sljedeće sedmice vratiti, ali to zavisi od administrativnih procedura u Srbiji”, kazao je Gërxhalliu.

"Danas smo takođe dobili rezultate DNK preko Međunarodnog Crvenog krsta. Riječ je o sedam novih identifikacija i dva ponovna okupljanja. Okupljanja se tiču ponovnog ujedinjenja dijelova tjela slučajeva koje smo zatekli 2014. godine u Rudnici. Oni će pripadati osobama koje su ranije predate“, rekao je Gërxhalliu za Klan Kosova.

Kada se posmrtni ostaci pronađu na različitim lokacijama, oni moraju da se sjedine.

"Znamo šta se dogodilo na Kosovu. Žrtve su prvo ubijene na Kosovu, a u većini slučajeva sahranjene na Kosovu, a zatim ekshumirane kako bi se sakrili tragovi zločina, kada su bageri korišćeni tokom povlačenja. Kašika bagera je uzela dio tijela, a zatim su ostaci bačeni u kamione, potom su brzo reagovali da sakriju sanduke. To je čin rasipanja i skrivanja tragova zločina. Od početka nam je poznato da u Kiževku možemo da pronađemo posmrtne ostatke u vezi sa Rezalima, jer se Kiževak nalazi u blizini Rudnice“.

Gërxhalliu kaže da su se već susretali sa takvom praksom.

"…Gdje bismo pronašli dio tjela iz rejona Prizrena u Batajnici, drugi dio u Vrbnici – na granici sa Albanijom, dok je ostatak ostao na strelištu u Prizrenu gdje se izvršilo ubistvo, a tijelo još uvijek nije kompletno“.