Program vlade

U usvojenom programu vlade navodi se da će mjere koje će preduzeti izvršna vlast socijalno i ekonomski pomoći radnicima koji su ostali bez posla, usljed pandemije kao i mere za zapošljavanje, ekonomski stručnjak Safet Gërxhalliu kaže da je za to potrebno vrijeme, ali i povećanje budžeta.

„Na osnovu informacija Centralne banke ne može se reći da nedostaje novca. Vjerujem da povratak ekonomije u normalne tokove treba da ima finansijsku podršku. Činjenica da je u Centralnu banku veliki priliv novca koju deponuju građani i preduzeća, a koji je veći od  četiri milijarde, prilika je koju treba iskoristiti“, rekao je za Kosovo press Gërxhalliu.

Vlada Kosova se obavezala da će do kraja mandata uspostaviti Razvojnu banku i Nezavisni fond, prema Gërxhalliuu to zahtjeva zakonsku reformu.

„S tim u vezi, potrebne su pravne reforme, trebalo bi izvršiti reviziju pravnog aspekta i vjerujem da se to može postići ili učiniti u srednjoročnom periodu. Jer se to ne može realizovati za godinu dana. Mora postojati rangiranje, dijalog i mora postojati stvarna politička stabilnost da bi se to ostvarilo“, rekao je Gërxhalliu.

Premijer Albin Kurti je izjavio da će minimalna zarada iznositi 250 eura.

"Podizanjem minimalne zarade na 250 eura za 40 sati rada nedjeljno i podizanjem praga zarade, koji nije oporezovan, obezbjedićemo da oni sa nižim zaradama imaju više novca u džepu na kraju mjeseca“, rekao je Kurti.

Predsjednik Nezavisnog sindikata privatnog sektora Jusuf Azemi se ne slaže sa Kurtijem i podsjeća na njegovo obećanje dato prošle godine.

„Premijer sada obećava platu od 250 eura, poput prošlogodišnjeg obećanja koje je tačno 5. marta 2020. godine dao, da minimalna zarada treba da iznosi 350 eura i dodao da se to odnosi na zaposlene koji rade u privatnim preduzećima koja ne mogu da plate ni račune za struju, vodu i kredite’. Prošle godine je bilo 350 eura, ove godine imamo istu vodu, iste kredite i iste plate 170 eura. Nema napretka, sve je korak unazad“, rekao je Azemi.

Istakao je da povodom tog pitanja Nezavisni sindikat nije razgovarao sa Kurtijem.

„Osim ugovora koje su potpisale javno-privatne kompanije o objekata koje održava i finansira Vlada Kosova, svi ostali zaposleni u privatnom sektoru neće potpisati platu ispod 350 eura, do sada niko nije potpisao“, rekao je Azemi.

Kurti je na sastanku vlade, rekao da izlazak krize izazvane pandemijom vidi kao priliku za preusmjeravanje ekonomije ka izvoznoj proizvodnji, ka povećanju dostojanstvenog zapošljavanja za sve, kao i ka održivom razvoju zaštite životne sredine za buduće generacije.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri