Posveta ubijenom Fehmiju Aganiju

Ministarka inostranih poslova i dijaspore Donika Gërvalla-Schwarz u kosovskoj javnosti izazvala je prethodnih dana mnoge reakcije i kritike zbog izjava o Specijalnom sudu i dosijeima o haškim optuženicima, a danas je, na posredan način na to odgovorila, prenosi Gazeta express.

U objavi na Facebooku, na godišnjicu ubistva profesora Fehmija Aganija, Gërvalla-Schwarz je danas navela da je on bio arhitekta nezavisnosti Kosova.

"Profesor Agani je nesumnjivo mozak albanskog građanskog otpora na Kosovu 1990-ih. Jedan od glavnih arhitekata nezavisnosti Kosova“, navela je u objavi Gërvalla-Schwarz.

Proteklih dana od Gërvalle-Schwarz je, zbog izjave o dostavljanju dokumenata o zločinima pojedinih vođa OVK, zatraženo da da ostavku, a od premijera Albina Kurtija da je razreši dužnosti, međutim, premijer Kurti je stao u njenu odbranu.

Da podsjetimo, nekadašnja pripadnica Demokratskog saveza Kosova, a sada ministarka Donika Gërvalla-Schwarz objavila je neposredno nakon podizanja optužnice protiv Hashima Thaçija i Kadrija Veselija fotografije aktivista LDK, koji su ubijeni tokom i poslije ratnih zbivanja 1999. godine, a za šta se sumnjiče da su organizatori lideri OVK.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express