Saopštenje

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija Kosova (ANEMK) reagovala je zbog događaja koji su se dogodili nakon objavljivanja teksta novine Insajderi.

Ovo udruženje smatra da je razgovor u kome su od novinara Insajderija iz policije kako bi otkrio njihov izvor  ocjenio kao flagrantno kršenje Zakona o zaštiti novinarskih resursa i prava na slobodu medija.

"Tužilaštvo i policija nemaju pravo da zahtjevaju objelodanjivanje izvora novinara bez sudskog naloga. AMPEK poziva nadležne organe da hitno pokrenu disciplinski postupak protiv službenika koji su zloupotrebili svoja ovlašćenja kršeći tako Zakon o zaštiti novinskih resursa i prava na slobodu medija”.

U njihovoj reakciji se kaže i da su pritisci na medije i novinare i ometanje bavljenja tom profesijom potpuno neprihvatljivi u demokratskim društvima.

Novina Insajderi, u petak je objavila članak o procesu nabavke vakcine protiv koronavirusa na Kosovu, kao i prepisku ministra zdravlja i drugih zvaničnika sa predstavnicima kompanije Pfizer.

Objavljeni tekst navodi da je ministar zdravlja Kosova Arben Vitia odbio da potpiše ugovor sa kompanijom Pfizer i da je kao rezultat toga odložena isporuka vakcina ove kompanije.

To je demantovao ministar zdravlja Arben Vitia, rekavši da su „vijesti objavljene u novinama neistinite, štetne i zlonamjerne“.

„Vakcine su pitanje od nacionalnog značaja i bezbjednosti, jer se bavimo javnim zdravljem građana. Rizikovanjem nabavke vakcina ugroženo je zdravlje građana, a za to država mora da zahtjeva odgovornost“, rekao je Vitia na konferenciji za novinare u petak uveče.

Istovremeno, Vitia je pozvao tužilaštvo da deluje protiv onih koji narušavaju proces koji je kako on tvrdi značajan  za građane.

Samo tužilaštvo je u saopštenju od subote reklo da će „državni tužilac postupati u svim slučajevima u kojima se krši javni interes i zdravlje građana, u skladu sa njegovim zakonskim ovlašćenjima“.

Glavni i odovorni  urednik novine  Insajderi Vehbi Kajtazi, koji je i autor teksta, tvrdi da je ono što je objavljeno tačno i „nema nikakve veze sa bilo kojim osjetljivim i povjerljivim državnim dokumentom. "

„U dokumentima se navodi da su poverljivi, odnosno to je komunikacija između kosovskih vlasti i američke kompanije. Međutim, za nas kao novinare to nije slučaj, jer imamo pravo da objavimo bilo koji dokument koji je u javnom interesu.To su poslovne tajne kompanija, a ne državne tajne", rekao je Kajtazi u subotu za Radio Slobodna Evropa.

On je kao  neprihvatljivim i opasnim, ocjenio izjave zvaničnika vlade u vezi sa njegovim radom i medijima na Kosovu.

Kajtazi je rekao da ni u kom slučaju neće objaviti  podatke o tome gde su dokumenti i informacije pribavljeni.

„Preko svojih izvora osigurao sam ove dokumente. Naravno kada ljudi vide da se stvari zanemaruju, životi građana su ugroženi, reaguju i ovo je jedini način je da se poboljša kvalitet i život građana. Ne zaboravimo da postoji zakon o uzbunjivačima, koji takođe štiti zvaničnike koji objavljuju takve informacije“, rekao je on.

RTK2, RTK, Saopštenje, Kossev