Potpredsjednica Vlade Kosova

Samo normalizacijom odnosa možemo naprijed, a to mislim i za Kosovo i za Srbiju, izjavila je za RTK2 potpredsjednica Vlade Kosova Emilija Redžepi i dodala da bez rješavanja pitanje nestalih i žrtava nema suštinskog dijaloga i normalizacije odnosa sa Srbijom.

"Dijalog sa Beogradom je dio programu nove Vlade, ali nije važniji od zdravlja građana, reforme zakonodavstva i ekonomskog razvoja. Smatram da ekonomija spaja sve države, smatram da su ratovi prevaziđeni, da nikome nije potrebno novo žarište, nijednom narodu na Balkanu", rekla je Redžepi.

Potpredsjednica Vlade Kosova zalaže se za slobodu kretanja i normalizaciju odnosa u regionu.

"Takođe smatram da u 21. vijeku, u vremenu kada EU otvara granice i nema prepreke za slobodu kretanja svih građana, iz bilo koje republike ovakva retorika ne bi trebalo postojati ni sa jedne strane. To je moj stav, jer putem normalizacije odnosa gradite bolju i perspektivniju budućnost svih građana. Ukoliko imate zategnute odnose, to vas vodi u izolaciju i mislim da danas niko ne bi želeo da ostane u getu, nijedna država, nijedan narod“, rekla je Redžepi.

Pitanje nestalih i ratnih zločina Redžepi ističe kao najvažnije u dijalogu sa Srbijom.

"Teme koje su osjetljive i bolne za obe strane, poput pitanja nestalih i žrtava moraju da se riješe, jer bez toga nema ni dijaloga, ni normalizacije", ocjenila je Redžepi.

Izvor: Kosovo Online/RTK2