Nećemo imati institucije

Eugen Cakolli iz Demokratskog instituta Kosova (KDI), organizacije koja nadgleda rad Skupštine Kosova, izjavio je da s onim što se dogodio juče na glasanju za predsjednika Kosovo ulazi u nepoznatu ustavnu krizu.

Skupština Kosova u subotu uveče dva puta nije uspjela da prođe prvi krug glasanja za izbor predsjednika Kosova, zbog nedostatka kvoruma. U prvom glasanju učestvovalo je 78 poslanika, dok je u drugom bilo 79, od neophodnih najmanje 80 prisutnih.

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca rekao je da, uprkos nedostatku kvoruma dva puta uzastopno, glasanje u prvom krugu nije potrošeno, upozoravajući na njegovo dalje ponavljanje.

Cakolli kaže da se zakonski još nije održao prvi krug izbora za predsjednika Kosova, jer da bi on bio validan, najmanje 80 poslanika mora da iskoristi svoje pravo glasa u glasačkoj kutiji.

Prema njegovim riječima, prvi krug glasanja ponavljaće se onoliko puta koliko je potrebno dok se ne postigne kvorum od 80 poslanika, i to do 5. maja, nakon čega skupština nema pravo više da se saziva zbog činjenice da tada ističe privremeni mandat Konjufce kao vršioca dužnosti predsjednika.

"Ako predsjednik ne bude izabran do 5. maja tada ćemo ući u ustavni mrak jer nećemo imati instituciju koja će raspisati nove izbore", izjavio je Cakolli.

Prema njegovim riječima, u tom slučaju predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca više neće obavljati dužnost vršioca dužnosti predsjednika, dok skupština i vlada nemaju ustavno pravo da raspisuju izbore. To će, kaže, biti nepoznata ustavna kriza.

"Iznad svega, nećemo imati institucije koje mogu postaviti ovo pitanje na Ustavnom sudu jer će Skupština ostati bez mandata. Nećemo imati predsjednika, dok vlada nema pravo osporavati pitanje na Ustavnom sudu u vezi s nadležnostima drugih institucija", kaže Cakolli.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri