Ne postoji realna šansa

Tokom predsjedavanja Portugalije Savjetom EU ne postoji realna šansa da liberalizacija viznog režima za Kosovo bude na dnevnom redu. I za vrijeme narednog predsjedavanja Slovenije, iako će ta zemlja biti zainteresovanija za to pitanje, takođe su male šanse da pitanje vizne liberalizacije bude na dnevnom redu, smatraju diplomate iz Brisela, piše Koha.

Nadu da će se vizna liberalizacija naći na dnevnom redu Savjeta EU ponovo je podgrijao zahtjev Evropskog parlamenta. Ipak diplomate iz Brisela podsjećaju da nije prvi put da tako nešto zahtjeva većina EP, a da se u praksi zapravo ništa ne dešava.

Prošle nedjelje, na plenarnoj sjednici, Evropski parlament je velikom većinom odobrio Izvještaj o Kosovu. Kao i ranije, ovaj izvještaj pominje izazove sa kojima se Kosovo suočava, posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, reformi pravosuđa, zaštiti životne sredine, obrazovanju i zdravstvu. Evropski parlament ponovio je i dva poziva koja su u intersu Kosova.

Ponovljen je poziv članicama EU koje nisu priznale Kosovo kao državu da to učine što je prije moguće i da Savjet EU bez odlaganja odobri odluku o viznoj liberalizaciji za građane Kosova.

Ipak ni jedan ni drugi poziv nisu nešto novo. Evropski parlament, kao institucija EU u kojoj izabrani građani većinom odobravaju izvještaje i odluke, uvijek je bio za nezavisnost Kosova i zahtjevao je liberalizaciju viznog režima, čak i prije nego što je Evropska komisija zaključila da Kosovo ispunjava sve uslove.

Njemačko predsjedavanje nije donelo ništa novo po tom pitanju. Veliki  broj diplomata iz drugih zemalja EU vjeruje da Njemačka nije bila iskrena kada je javno obećala da će raditi na odluci o liberalizaciji viza.

Njemačka kao zemlja izrazila je podršku ovom procesu, zalaže se za liberalizaciju viznog režima, ali to se nije mnogo primetilo u njenim akcijama tokom predsjedavanja Savjetom Evropske Unije.

Politička kriza na Kosovu, nedostatak uspjeha u radu tužilaštva u borbi protiv organizovanog kriminala i korupciju na visokim nivoima vlasti, takođe su uticali na ovakav rasplet događaja.

Glavni problem ostaje protivljenje Francuske, koju takođe podržava Holandija, koja ipak nije tako oštra u protivljenju.

Francuska će predsjedavati Savjetom EU sljedeće godine za kada su zakazani i izbori u ovoj zemlji.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore