Rezolucija

Evropski parlament apelovao je na Evropski savjet za hitno ukidanje mjera protiv Kosova, navodi se u rezoluciji koja je odobrena u četvrtak.

U ovoj Rezoluciji, EU se takođe poziva da usvoji izbalansiran pristup posredovanju između strana u dijalogu kako bi se prevazišao trenutni ćorsokak.

"Evropski parlament podržava normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije i razvoj dijaloga između Kosova i Srbije uz posredovanje EU. Poziva Kosovo i Srbiju da se uključe u dijalog u dobroj vjeri i u duhu kompromisa kako bi postigli sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji njihovih odnosa, zasnovan na međusobnom priznavanju, u skladu sa međunarodnim pravom i bez daljih odlaganja", navodi se u jednoj od tačaka ove rezolucije.

Ova rezolucija takođe podsjeća da bi neuspjeh u normalizaciji odnosa negativno uticao na integraciju obe zemlje u EU.

"Evropski parlament žali zbog restriktivnih mjera koje je Savjet uveo protiv Kosova i poziva na njihovo hitno uklanjanje. Poziva EU da usvoji uravnotežen pristup posredovanju između strana kako bi se prevazišao trenutni ćorsokak i podsjeća da bi neuspjeh Dijaloga imao posledice i na ulogu EU kao pouzdanog spoljnopolitičkog igrača“, navodi se između ostalog u rezoluciji EP.

U istom dokumentu, EP je pozvao da se preduzmu mjere protiv Srbije ukoliko se pokaže da je umješana u incident u Banjskoj.

Usvojenim dokumentom poslanici EP osuđuju teroristički napad na kosovske policajce koji se dogodio 24. septembra u Banjskoj i traže od nadležnih evropskih institucija da preduzmu akciju protiv Srbije, ukoliko istrage pokažu da je srpska država direktno umešana u predmetni teroristički napad ili u nasilnim napadima na sjeveru Kosova u maju prošle godine, ili u slučaju da srpske vlasti potpuno odbiju saradnju.

S tim u vezi, sve strane se podstiču da rade na smirivanju situacije i izbjegavanju bilo kakve retorike ili akcije koje bi mogle dovesti do dalje eskalacije tenzija. Neophodne su istrage i naglašava se da odgovorni moraju biti privedeni pravdi.

Kroz ovu Rezoluciju se pozdravlja činjenica da su skoro sve zemlje Zapadnog Balkana uvele sankcije Rusiji, ali se pominje da je Srbija jedina zemlja koja to nije učinila. Osim što zahtjeva od zvaničnog Beograda da hitno preduzme ovu akciju, Rezolucija nalaže da ova zemlja ne može nastaviti sa evropskim procesima ukoliko ne uvede sankcije Rusiji.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi