Bivši ambasador Kosova u Austriji

Bivši ambasador Kosova u Austriji Sabri Kiqmari kaže da je otvaranje ambasade Kosova u Jerusalimu politički čin obećan sa najviših instanci, od strane premijera Kosova Avdullaha Hotija i da će otežavati pitanje statusa Kosova i odnose sa drugim zemljamama, prenosi Ekonomija Onlajn.

Kiqmari je naglasio da će o otvaranju ambasade Kosova u Jerusalimu budući ministar Kosova morati da razgovara sa mnogim zemljama na međunarondoj političkoj sceni.

"Otvaranje kosovske ambasade u Jerusalimu je politički čin koji je obećao aktuelni premijer Avdullah Hoti, koji je govorio u ime Kosova. Ova činjenica nema lakih konotacija za status Kosova u odnosima sa drugim zemljama. Naši prijatelji SAD takođe imaju ambasadu u Jerusalimu i to olakšava položaj Kosova, ali će sa Turskom i arapskim zemljama sljedeći ministar morati da o toj temi razgovara i iznese argumente koji su uticali na Kosovo da otvori ambasadu u Jerusalimu", naveo je Kiqmari.

Bivši ambasador je dalje rekao da je ambasada u Jerusalimu već počela sa radom i da je to završen politički potez.

"Reakcije bile različite unutar i van zemlje, što je očekivano. Mislim da se debata odvija u kontekstu analize posljedica i prednosti čina uspostavljanja diplomatskih odnosa s Izraelom, a zatim i otvaranja ambasade u Jerusalimu", istakao je Kiqmari.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online