IZBORI 2021.

Lideri Egipćanske liberalne stranke i Socijaldemokratske unije Veton Berisha i Duda Balje predali su danas žalbu Izbornom panelu za žalbe i predstavke "zbog sumnje na manipulaciju glasovima od strane Srpske liste tokom vanrednih parlamentarnih izbora 14. februara", prenosi Reporteri.

Kako je Berisha rekao medijima, potpisnici žalbe su još pet partija manjinskih zajednica na Kosovu. On je izrazio uvjerenje da će odluka o Izbornog panela biti ispravno donosena i da će biti u korist podnosilaca žalbe.

"Danas, zajedno sa pet partija nevećinskih zajednica, ostvarujemo svoje zakonsko pravo, jer mislimo da je na izborima 14. februara došlo do orkestracije glasova. Žalimo se na stranku Romska inicijativa (RI). Naša tvrdnja je da su dva predstavnika Roma izabrana sa 95,5 odsto glasova srpske zajednice. Imamo dokaze da smo podneli žalbu na IPŽP i vjerujemo da će IPŽP odlučiti u našu korist", rekao je Berisha.

Uvjerenje da je podneta žalba utemeljena na dokazima, iznela je i predsjednica Socijaldemokratske unije Duda Balje.

"Podneli smo žalbu za koju mislimo da smo u pravu. Uvjereni smo da će pravda ići svojim tokom. Mislimo da zajednica nije glasala za neke poslanike koji su izborili pravo da uđu u kosovsku skupštinu", rekla je Balje.

Balje kaže da će, ukoliko Izborni panel ne odluči u korist podnosilaca žalbe, žalbu biti upućena Vrhovnom i Ustavnom sudu.

"Tražimo poništavanje srpskih glasova koje su dali Bošnjacima", kaže Balje.

Rezultatima izbora nisu zadovoljni ni u Ujedinjenoj romskoj partiji Kosova, čiji predsjednik Albert Kinoli smatra da je ta lista oštećena.

"Oštećeni smo u ovom procesu, jer je to slobodna volja građana. Sa ovim konačnim rezultatima u vezi sa romskom inicijativom iz Gračanice, smatramo da su njihovi predstavnici izabrani nelegalno. Vjerujemo da naša žalba neće biti odbačena", rekao je Kinoli.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri