Nezadovoljstvo

Upozorenje Regulatornog ureda za energetiku (RUE) o poskupljenju struje za 14 odsto od 1. aprila izazvalo je nezadovoljstvo građana zemlje. Prema njihovim riječima, cijena struje je nedostupna, posebno kada je zemlja suočena sa inflacijom.

Tako će građaninu Muhametu Rraciju nove tarife za struju otežati život, kao i mnogim građanima na Kosovu.

„Poznat je ovakav rad. Građani time nisu zadovoljni, umorni su, to se vidi. Čak ni plate nisu porasle, nije bilo povećanja ni penzija, pogotovo za njih to je velika katastrofa. To su očevi onih koji su na funkciji. To su njihovi sinovi. Moraju da imaju dostojanstvo... ostali su bez dostojanstva, vidimo ako odemo kod doktora koliko su lijekovi, 100 eura ne može da ih pokrije... Za nas je to nedostupno. Nažalost, najnepristupačnije je onima koji zavise samo od ovih prihoda... Imam kćerku, ona mi pomaže, ali ima onih koji bijedno žive, koji nemaju ko da im otvori vrata, niko im ne pomaže, zato su i ostali u milosti naših institucija... Građanima su ostale samo riječi, njima ništa. Mi ovim iznosimo samo svoje utiske, 'probleme i probleme', ali oni ne mogu ništa uticati”, kaže on.

Istog je mišljenja i Kadri Sokoli. Prema njegovim riječima, poskupljenjem uopšte, a posebno struje, građani će teško moći da se snađu.

„Nije dobro, jer sa ovim uslovima i sa ovakvim prihodima koje Kosovo ima, građani teško da će uspjeti. Najviše su oštećeni obični građani... Trebalo bi da pomognu građanima subvencijama i nečim u ovo zimsko vrijeme a ne ovim poskupljenjem, čak ni struje... U odnosu na prihode i standard Kosova, ovo je previše", kaže Sokoli.

Zabrinut cijelom ovom situacijom, s obzirom na nezaposlenost u zemljigovorio je i građanin Nazmi Topanica.

Prema njegovim riječima, ljudi su umorni od stalnog povećanja cijena.

“Moraju se poduzeti mjere, jer je stanovništvo umorno. Ovo je strašno. Previše je troškova i treba preduzeti konkretnije korake. Ovo mi se čini nelogičnim... Jako je nepriuštivo... Stanovništvo je umorno i velika većina je nezaposlena, ovo je strašno”, kaže on.

Prema riječima građanina Ilira Loxhe, jedino rješenje za njega ostaje štednja, ali kako kaže, uz njih treba da bude Vlada.

A u slučaju poskupljenja struje, kako je upozoreno, kaže da Vlada mora pokriti dodatni trošak od 14 odsto.

„To je loše za Kosovo, kao zemlju sa niskim prihodima. Dobro je i štedjeti... Neka mijenjaju uređaje koje koriste, možda dobijete isti (račun). Loše je, postoji mogućnost da se ne poveća i Vlada pokrije tih 14 posto... Nikad nisam želeo da bude povećanja, ali ipak je bolje sada kada se vrijeme zagreva nego da ga povećaju tokom zime“, naglasio je Loxha.

Od 1. aprila očekuje se povećanje tarifa električne energije za 14 odsto. Ovo je za KosovaPress prije nekoliko dana potvrdio predsjednik Odbora Regulatornog ureda za energetiku (RUE) Ymer Fejzullahu, koji je istakao da vanredno razmatranje konsultativnog izvještaja još nije konačno.

KMDLNJ je reagovao i na upozorenje o poskupljenju struje. Podsjećamo da je u februaru prošle godine, odlukom RUE, došlo do poskupljenja struje.