Direktor Instituta

Direktor Instituta "Epik" Demush Shasha rekao je, komentarišući istraživanje Puls javnosti, koji govori o podršci građana Kosova institucionalnim liderima, da premijer Albin Kurti treba da bude zabrinut zbog smanjenja podrške građana njegovoj vladi.

On je na svom Facebook profilu napisao da se iz Pulsa javnosti, koji je urađen uz podršku USAID-a i UNDIP-a, mogu izvesti tri ključne poruke.

Prva je, kaže Shasha, da institucionalno rukovodstvo zemlje (predsjednik, premijer, predsjednica Skupštine) i dalje uživaju značajnu podršku građana, iako je ta podrška u opadajućem trendu.

Druga poruka je da premijer Kurti ima razloga za brigu.

"Danas je zadovoljstvo građana Kurtijem gotovo jednako zadovoljstvu građana sa Haradinajem u vrijeme kada je imenovan za premijera", rekao je Shasha.

Prema njegovim riječima, treća poruka koja se može izvući iz istraživanja je da su građani nezadovoljni ekonomskim pravcem zemlje.

"Dok su građani zadovoljni političkim pravcem zemlje, oni su nezadovoljni ekonomskim pravcem zemlje. Drugim riječima, danas su građani manje zadovoljni ekonomskim pravcem zemlje Kurtija nego u prvom dijelu mandata Haradinaja", napisao je Shasha.

Izvor: Kosovo Online