Nezadovoljstvo

Sindikalni lideri na Kosovu ponovo najavljuju mogućnost protesta ukoliko do sredine aprila izostane podrška njihovim zahtevima. Oni su do sada više puta izražavali nezadovoljstvo nedostatkom komunikacije sa Vladom Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Predsjednik Unije nezavisnih sindikata Kosova Atdhe Hikolli rekao je sindikati čekaju Zakon o platama.

"Mi kao Unija nezavisnih sindikata Kosova smo socijalni partner sa Vladom Kosova i bavimo se stvarnim zahtjevima zaposlenih. Sada čekamo Zakon o platama i želimo da se ovaj zakon donese što prije", rekao je Hikolli.

On je naveo da sindikati rade svoj posao, organizuju socijalni dijalog sa socijalnim partnerima kao što je Vlada Kosova, ali i da imaju svoje metode kojima ostvaruju svoje ciljeve.

"Do sada smo malo oklevali oko socijalnog dijaloga, ali se nadamo da ćemo u bliskoj budućnosti imati socijalni dijalog i da ćemo svi doprineti izgradnji", rekao je Hikolli.

Predsjednik Nezavisnog sindikata privatnog sektora Jusuf Azemi je rekao da je njihov odnos sa Vladom Kosova "nula".

"Ako uzmemo u obzir odnos radnici-vlasnici preduzeća u posljednje vrijeme izuzetno vode računa o našim zahtjevima i kažemo da je negdje 70-80 odsto naših zahtjeva u odnosu na kompaniju primenjivo i da se sprovodi. Dok u odnosu sindikat-Vlada Kosova do sada nemamo ni najmanji pomak i možemo reći da je dijalog na relaciji zaposleni-Vlada nula", kaže Azemi.

On je naveo da kosovske institucije ne rade ne radi svoj posao kako bi se stvorili još bolji uslove za zaposlene, da se zakon o radu čak i ne sprovodi, a da je Vlada Kosova direktno kaznila zaposlene u privatnom sektoru jer tri godine nisu potpisali kolektivni ugovor.

Predsjednik Novog sindikata KEK Nexhat Lumnica rekao da se Zakon o radu ne poštuje u slučajevima plaćanja za rad vikendom, zbog čega je upozorio na proteste.

Zbog toga će se, prema njegovim riječima, u slučaju da ne nađu razumijevanje rukovodstva KEK da isplati rad za vikend, obratiti sudskom izvršitelju.

Lumnica je naveo da od početka pandemije zahtevi sindikata nisu shvaćeni ozbiljno i da menadžment KEK ignoriše njihove zahtjeve.

"Dali smo rok rukovodstvu. Imaćemo sastanak sredinom aprila, ali u slučaju da ne dođe do realizacije naših zahtjeva koji su zakoniti, mi kao sindikat moramo da protestujemo zbog kršenja Zakona o radu", kaže Lumnica.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online