Analiza

Advokat Vigan Qorolli smatra da je odlazak Vjose Osmani, način na koji je srušena prethodna Kurtijeva vlada i loše upravljanje pandemijom uticalo da LDK ostvari katastrofalno loš rezultat na izborima. Osmanijevu smatra i ozbiljnijim kandidatom za predsjednika u odnosu na Haradinaja, prenosi Koha.

Qorolli smatra da Vjosa Osmani ima prednost u odnosu na Ramusha Haradinaja kod izbora predsjednika Kosova.

"Osmani ima puno prednosti. Na Samoopredjeljenju je sav teret izbora predsjednika. Vidjećemo situaciju kako će ostvariti većinu od 60 poslanika, pošto je počeo obračun sa Srpskom listom. LDK još uvijek nema čvrst stav. Ne očekujem da ostanu van skupštinske sale tokom glasanja. Posotoji i drugi plan, jer Haradinaj je kandidat koga ne treba olako odbaciti. To je snažna kandidatura. Ne znam samo da li Samoopredjeljenje planira da ga postavi za predsjednika. Ukoliko do 5. aprila skupština ne započne postupke za izbor predsjednika, aktivira se član Ustava i počinje da teče rok od 60 dana i ukoliko se i tada ne izabere predsjednik, skupština se raspušta i slijede novi izbori“, dodao je Qorolli.

Odlazak Vjose Osmani faktor je koji je definitivno uticao, ali imam još dva razloga za poraz LDK, smatra Qorolli.

"Činjenica je da LDK nije pobjedio na izborima već 15 godina. Kao drugoplasirana partija uvijek je popunjavao rupe i bio dio vladajućih koalicija. Druga sutuacija desila se u noći 25. marta kada su se sve stranke okupile sa preko 80 glasova i svrgnule legitimnu vladu u vrijeme pandemije, kada su se građani plašili za svoj život. LDK je srušio vladu, rekao da je antiamerička. Već 3. juna LDK je formirao vladu sa strankama koje je tradicionalno optuživao. Upravo tu vladu Ustavni sud je proglasio nelegitimnom“, rekao je Qorolli.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore