Predsjednica Specijalizovanih vijeća

Predsjednica Specijalizovanih vijeća u Hagu Ekaterina Trendafilova, koja se bave istragom ratnih zločina OVK tokom ratnih sukoba na Kosovu prije dvije decenije, pozvala je diplomate Evropske unije da pomognu u borbi protiv kampanje koja podriva rad suda na Kosovu, prenosi Reporteri.

U povjerljivom izvještaju Trendafilova je iz Haga 11. februara, upozorila diplomate da se sud suočava sa pojačanim ometanjem pravnih postupaka u toku sa Kosova, uključujući i postupak protiv bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija, optuženog za ratne zločine prošle godine.

U transkriptu izvještaja u koji je imao uvid „Euronews“, Trendafilova je navela da se ulažu napori da se ospori Zakon kojim je Sud uspostavljen 2015. godine, usljed čega bi moglo doći do pomilovanja optuženih ili čak preseljenja Suda uključujući obimne poverljive podatke, iz Haga, gdje se trenutno nalazi, u Prištinu.

„To bi sigurno ugrozlo živote i sigurnost ljudi koji sarađuju ili su voljni da sarađuju sa nama. Takve promjene bi, naravno, imale šokantan efekat na svjedoke, koji možda više neće želeti da se pojave, što će onemogućiti Specijalizovano tužilaštvo da nastavi sa radom na otvorenim slučajevima“, navela je Trendafilova.

Trendafilova, koja je iz Bugarske, takođe je upozorila na bezbjednost svjedoka koji se pojavljuju pred tužilaštvom u tekućim slučajevima i pozvala evropske države da razmotre "sveobuhvatne sporazume o saradnji" koji bi mogli da presele svjedoke i njihove porodice u Evropu.

„Bez tih sporazuma biće vrlo teško, ako ne i nemoguće u nekim slučajevima, osigurati slobodno svjedočenje i bez ikakvog straha“, rekla je Trendafilova.

Portparol kosovskih Specijalizovanih vijeća rekao je za „Euronews“ da je izvještaj povjerljiv i za internu upotrebu diplomatskih misija, kao i to da je slučajno distribuiran.

Nije poznato ko je sve imao uvid u povjerljivi izvještaj Specijalnog suda u Hagu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri