Iz Francuske, Njemačke i Norveške

Predsjednica Specijalnog suda u Hagu Ekaterina Trendafilova nedavno je imenovala sudije Michele Picard iz Francuske, Kai Ambos iz Njemačke i Nina Jorgensen iz Norveške za članove Apelacionog vijeća koji će odlučivati o žalbama optuženih bivših lidera OVK, a kako piše Reporteri svo troje sudija posjeduje bogato iskustvo u međunarodnom pravu.

Sudija Kai Ambos iz Njemačke bio je šef Katedre za međunarodno krivično pravo i profesor krivičnog prava, krivičnog postupka, uporednog prava i međunarodnog krivičnog prava na Univerzitetu u Getingenu u Njemačkoj od maja 2003. godine.

Za direktora Centra za proučavanje latinoameričkog krivičnog prava i postupka (CEDPAL) na Univerzitetu u Getingenu imenovan je 2013. godine. Takođe, radio je kao branilac i savjetnik na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnom krivičnom sudu.

Od marta 2006. godine, sudija Ambos služio je kao privremeni sudija u Pokrajinskom sudu Donje Saksonije u Getingenu, iz kojeg je delegiran u Apelacioni sud u Braunšveigu za 2015. godinu.

Sudija Ambos studirao je pravo i političke nauke na Univerzitetu "Freiburg im Breisgau" u Njemačkoj i na Univerzitetu Oksford u Velikoj Britaniji.

Sudija Ambos je 1992. godine doktorirao, 2001. godine stiče stručno obrazovanje za univerzitetskog predavača (oboje na Univerziteta u Minhenu). Objavljivao je veliki broj članaka iz oblasti krivičnog prava i postupka, uporednog prava i međunarodnog krivičnog prava.


Sudija Kai Ambos/ www.scp-ks.org

Sudija Nina Jorgensen iz Norveške profesor je međunarodnog javnog prava na Univerzitetu u Sautemptonu od 2019. godine i radi kao prodekan Pravnog fakulteta na odseku za istraživanja.

Prije toga, bila je profesor prava (2014 -2018. godine) i docent prava (2010-2014. godine) na Univerzitetu u Hong Kongu.

Od 2001. do 2010. godine radila je na raznim pozicijama u Specijalnom sudu za Sijera Leone, uključujući i višeg žalbenog pravnika i višeg pravnog savetnika u kancelariji tužioca, kao i u vanrednim većima suda Kambodže, i pred Međunarodnim krivičnim sudovima za bivšu Jugoslaviju i Ruandu.

Takođe je radila u kancelariji Oebsa za demokratske institucije i ljudska prava u Varšavi kao pravni savetnik za toleranciju i nediskriminaciju. Takođe je savjetovala UN i nevladine organizacije o pitanjima vezanim za međunarodno krivično pravo.

Sudija Jorgensen je doktorirala na Univerzitetu u Oksfordu i diplomirala je na Univerzitetu u Bristolu (Velika Britanija). Pridružila se Advokatskoj komori Engleske i Velsa 1999. godine i ima licencu za advokata.

Autor je mnogih radova iz oblasti međunarodnog krivičnog prava i procesnog prava.


Sudija Nina Jorgensen/www.cuhk.edu.hk

Sudija Michele Picard iz Francuske bila je sudija Apelacionog suda u Parizu od juna 2013. godine.

Od 2008. do 2013. godine bila je sudija Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Od 2007. do 2008. godine imenovana je za člana Savjetodavnog vijeća za ljudska prava na Kosovu, a tokom perioda 1996-2003. predsjedavala je Domom za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

Za nezavisnog stručnjaka za situaciju u oblasti ljudskih prava u Uzbekistanu imenovana je 2005. godine.

Takođe je radila za Savjet Evrope kao ekspert na projektima za približavanje domaćeg i evropskog zakonodavstva o ljudskim pravima u Makedoniji, Albaniji i Bosni i Hercegovini.

Sudija Picard je diplomirala prava na Univerzitetu u Parizu, a 1992. godine diplomirala je na sudijskoj školi u Bordou.


Sudija Michele Picard/ www.scp-ks.org

Izvor: Kosovo Online/Reporteri